Мениджърът на 19-тия световен шампион по шахмат и за десети път №1 в световната ранглиста Веселин Топалов – Силвио Данаилов сподели от Испания пред Гонг, че очаква удари под кръста от щаба на Вишванатан Ананд в оставащата половин година до мача за световната корона в София пред април 2010 година.

Състезателната година за Топалов приключи и той вече се настройва за малко почивка и тренировъчни сесии с новия си щаб за битката с индиеца.

„Нашата цел е Топалов да бъде едновременно №1 в световната ранглиста възможно най-дълго време и световен шампион. Искаме да е и на двата върха. Вишванатан Ананд, който е трети в световната ранглиста – не играе и лежи на стари лаври. Водещо за него е да си запази титлата, защото тя му дава много привилегии. Предполагам, че в оставащите повече от 6 месеца от щаба му ще се опитат и правят всичко възможно да поставят неизпълними условия. Датата 5 – 24 април не е сигурна, това е желанието на ФИДЕ, защото Кирсан Илюмжинов има рожден ден на 5 април. В момента подбираме треньорския щаб за мача на Веско. Имаме си доктор, психолог, диетолог, човек за физическа подготовка. Ще пратим Топалов на море на Карибите или Канарските острови да събере енергия. Представянето на националния ни отбор на Европейското отборно първенство в Нови Сад е лошо. За съжаление сме малко като във футбола – не може с 1-2 играчи, трябват поне 5. Ако догодина сме с Топалов, Чепаринов и Бербатов, имаме повече шанс. Не съм се замислял да се насоча от шахмата към футболното менажерство”,са сред акцентите от изказването на менажера на световния №1.

Ето какво каза Силвио Данаилов пред Гонг:

Последните партии на Веско за 2009 година бяха на Европейското отборно първенство в Нови Сад и отсега започваме подготовка за мача с Ананд за световната титла. Нашата цел е той да бъде едновременно №1 в световната ранглиста възможно най-дълго време и световен шампион. Искаме да е и на двата върха. Вторият в класирането Магнус Карлсен откакто започна да работи от година с Каспаров и той му е треньор и гуру, очаквано прогресира доста. Сега трябва да реши психологическия проблем – да е съвсем близо до първото място (9точки ЕЛО) и в такива ситуации играчите се изнервят. Той е млад и много талантлив, нормално е някога да стане номер едно.

Що се отнася до Вишванатан Ананд, който е трети в световната ранглиста – той не играе и лежи на стари лаври. Държи си това място на старите позиции. Той сега почти не играе, да не забравяме, че е на 40 години и трудно може да има състезателния ритъм на по-младите играчи. Нямаш тази енергия на неговата възраст и сега той се пази, пести се. Водещо за него е да си запази титлата, защото тя му дава много привилегии.

Предполагам, че в оставащите повече от 6 месеци от щаба на Ананд ще се опитат и правят всичко възможно да поставят неизпълними условия по време на преговорите по подписването на договора с ФИДЕ, за да ни изнервят. Според тях мачът на нас ни е по-важен. Каквото и да правят, те изпуснаха своя шанс! Можеха да предложат кандидатура на Индия, която да бие нашата за домакинство на мача. Със сигурност ще имат всякакви капризи и неизпълними условия. Ние обаче сме минали през Елиста, където беше много по-трудно, така че сме готови.

Датата 5 – 24 април не е сигурна, това е желанието на ФИДЕ, защото Кирсан Илюмжинов има рожден ден на 5 април. Президентът на Международната федерация иска рожденият му ден да съвпадне с откриването на мача. Но до колкото знам Ананд вече е предявил претенции за смяна на датите за края на април. ФИДЕ ще се опита да го убеди за първоначалните дати, но ще видим и е без значение вече. Илюмжинов много харесва България и е привързан към родината ни. По няколко пъти в годината ходи на гроба на Баба Ванга и Рупите, черпи енергия оттам. Очаквам да се обяви крайната дата при визитата на Кирсан у нас за срещата и подписването на договора с премиера Бойко Борисов в началото на декември.

В момента подбираме треньорския щаб за мача на Веско. След това започваме да фиксираме тренировъчните сесии в Испания. След няколко дни започва първата. Със сигурност ще участва на турнира в Линарес от 13 до 25 февруари. Има и теоретичен шанс да играе в Монте Карло през март, но това зависи от датите на мача с Ананд. Ще има нови имена в щаба на Топалов, за да има свежа кръв и свежи идеи. Имаме си доктор, психолог, диетолог, човек за физическа подготовка. Диетологът прави подбор на храни и режимът за поне два месеца преди мача с Ананд. Всеки детайл има значение.

Естествено ще има и време за почивка за Веско. Между сесиите има между 7 и 10 дни пауза. Ще го пратим на море на Карибите или Канарските острови, да събере енергия.

Представянето на националния ни отбор на Европейското отборно първенство в Нови Сад е лошо. За съжаление сме малко като във футбола – не може с 1-2 играчи, трябват поне 5. Сега разчитам на Кипрян Бербатов, който е само на 15 години и играе много силно. Имахме желание още сега да го включим в тима, но преценихме, че е още малък. И Иван Чепаринов не е във форма. Ако догодина сме с Топалов, Чепаринов и Бербатов, имаме повече шанс. За съжаление това е материалът ни в момента. Тези, които участваха сега нямат необходимата класа. Преди се борихме и имахме повече шанс за нещо повече. Веско сега е по-малко мотивиран, като вижда, че нямаме шансове за медали, но няма проблеми. Топалов винаги е защитавал честта на България с всички сили.

Не съм се замислял да се насоча от шахмата към футболното менажерство. То е много по-сложна материя и трябва да си го изживял. Човек отвън не може да направи нещо във футбола.