Претендентите за нова световна титла по шахмат Веселин Топалов и Вишванатан Ананд ще бъдат напълно изолирани от публиката по време на мача между тях между 21 април и 12 май. Русенецът и индиецът ще бъдат държани под ключ на сцената във Военния клуб, като ще имат връзка само с тоалетната, а отреденото място за почивка е – левият ъгъл!

Аруна и Вишванатан Ананд се отказват от охраната си в хотела, а искат само служители да ги взимат и прибират. Съпругата на индиеца е казала: „Три пъти сме били в България и сме останали с прекрасни чувства от страната и народа ви. Надявам се, че след мача ще бъдем още по-добри приятели”.

След инспекцията на щаба на Ананд в лицето на съпругата му Аруна и представители на ФИДЕ, вече всичко е уточнено около мача за черно-бялата корона, като подробностите бяха обявени от президентът на БФШахмат Стефан Сергиев.

Откриването на мача ще бъде във Военния клуб на 21 април от 18:00 часа. По време на 60-минутната церемонията слово ще произнесат Бойко Борисов, президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и посланикът на Индия у нас. 22 април е почивен ден, а на 23-ти партиите стартират в 15:00 часа.

Топалов и Ананд ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек, който предвижда 4 партии бърз шахмат. Главен съдия на двубоя ще бъде Николопулос (Гърция).

Специална завеса, доставена от Германия, ще изолира сцената от зрителите. Тя е непрогледна от страна на шахматистите към публиката, но обратно - зрителите ще могат да виждат всичко на сцената.

Осигурено е специално заглушително руско устройство, което ще бъде доставено от ФИДЕ, за да не се допуска никаква електроника в залата. Зрителите ще влизат през специален скенер.

Ремонтът на Военния клуб ще завърши до началото на месец март, когато е следващата инспекция, а последната с Ананд и Топалов, ще е три дни преди мача.

Щабът на Ананд ще бъде настанен в хотел „Хилтън”, на 6-ия етаж в два апартамента и четири единични стаи.