Манчестър Юнайтед победи Астън Вила с 2:1 пред близо 89 хиляди зрители на митичния стадион „Уембли” във финала за Карлинг Къп.

Титуляри за своите отбори започнаха Димитър Бербатов и Стилиян Петров, като и двамата останаха на терена през всичките 90-те минути.

Преднината за Вила даде Джеймс Милнър в 5-та минута от дузпа. Обратът за „червените дяволи” сътвориха Майкъл Оуен (13’) и Уейн Рууни (74’), като голяма заслуга за попаденията записа Бербатов.

Така, Юнайтед спечели четвърти трофей от Купата на Лигата, като това бе и осми финал за отбора. „Дяволите” успяха да защитят титлата си от миналата година, когато победиха Тотнъм.

Димитър Бербатов пък печели това отличие за трети, пореден, път в своята кариера. Той направи това през 2008 година, с „шпорите”, и на два пъти с екипа на Юнайтед.

Българският нападател на английските шампиони изигра изключително силен и вдъхновяващ мач. Лидерската роля се падна на него, след като сър Алекс Фъргюсън реши да даде почивка на Рууни и го остави на пейката. Партньор на Бербатов пък започна Оуен. Капитанът на „лъвовете” напълно оправда доверието на шотландския спец. Берба участва ключово и в двете попадения за Юнайтед, показа изключително голям хъс и борбеност. На няколко пъти след тежки сблъсъци с противникови играчи се налагаше медицинският екип да оказва помощ на българина.

От другата страна, Стилиян Петров също направи силен мач за Вила, като също на няколко пъти се налагаше да получава лекарска асистенция.

Вихрено започна срещата за бирмингамци. Те поведоха в резултата още в 5-та минута след грешка на Неманя Видич. Сърбинът изпусна Габриел Агбонлахор, след което го свали в наказателното поле на Томаш Кушчак. Дузпата се нагърби да изпълни Джеймс Милнър, който не сбърка за 1:0.

Само няколко минути по-късно обаче, „червените дяволи” успяха да възстановят статуквото. Бербатов се пребори с Ричард Дън и му отне топката, напредна към наказателното поле, ирландецът все пак изби топката от краката на българина, тя обаче попадна в Оуен, който с прецизен удар реализира за 1:1.

В 42-та минута Рууни се появи в игра на мястото на голмайстора, който получи контузия. Три минути по-рано Оуен пропусна отлична възможност, след като бе изведен много добре от Бербатов.

 През втората част, Юнайтед бе по-дейният отбор, като играчите на сър Алекс пропуснаха редица положения. Победното попадение обаче падна в 74-та минута. Валенсия напредна в наказателното поле, пусна към Бербатов, който триково с петичка върна към еквадореца, той центрира, а Рууни с глава прехвърли Брад Фридъл за 2:1.

Четири минути по-късно Рууни удари греда след нов удар с глава и ново центриране на Валенсия. Вила също нацели гредата, след удар на Емил Хески в 81-та минута. В последните петнайсетина минута Бербатов на два пъти имаше възможност да реши мача, но ударите му не намериха целта.

В крайна сметка, след четириминутно продължение на срещата, главният рефер Фил Даут даде последния съдийски сигнал, за да може Димитър Бербатов и компания да вдигнат трофея за Карлинг Къп за втора поредна година.