Портсмут изуми света, след като на полуфинала за ФА Къп постигна победа с 2:0 след продължения срещу Тотнъм. По този начин на финала воденият от Аврам Грант отбор ще се изправи срещу Челси.

Мачът започна с натиск на Тотнъм, като „шпорите” имаха преимущество през първото полувреме, но сериозни пропуски направи Питър Крауч.

През второто полувреме двата отбора играха доста предпазливо, като положенията определено бяха малко. В началото на вторите 45 минути Бентли и Дефоу можеха да вкарат, но Дейвид Джеймс показа невероятни спасявания.

Към края на редовното време футболистите на Портсмут заиграха още по-сигурно в защита и рядко атакуваха. Кранчар, Модрич, Дефоу, Гудьонсен и Павлюченко се отличиха с нови пропуски.

През първото продължение от 15 минути футболистите на Тотнъм контролираха топката, но в 99-та минута Боатенг подаде към Пикион, а Доусън се подхлъзна и французинът нямаше проблеми да прати топката в мрежата на Гомес.

Тотнъм веднага се опита да отговори и в 102-та минута Крауч отбеляза гол, но той бе отменен заради несъществуващо нарушение на Кранчар срещу Джеймс.

В последните минути футболистите на Портсмут контраатакуваха много опасно и това създаде доста главоболия за Гомес и оголилата се защита на Тотнъм.

В 116-та минута Диндан направи добър пробив, след което имаше съприкосновение с Уилсън Паласиос и съдията Алън Уайли свири много спорна дузпа в полза на Портсмут. Реферът можеше да изгони хондураския полузащитник, тъй като бе последен в защитата на своя отбор, но му показа само жълт картон. Наказателният удар бе реализиран от Кевин Принс Боатенг в 117-та минута.

В последните секунди на срещата Утака стреля опасно от границата на наказателното поле на Тотнъм, но Гомес успя да боксира топката в корнер.

Така на 15-и май на финала на стадион Уембли един срещу друг ще се изправят отборите на Портсмут и Челси.