Председателят на българската федерация по шахмат Стефан Сергиев изрази пред Гонг позицията на щаба на Веселин Топалов по повод молбата на Вишванатан Ананд да отложи с три дни началото на битката за световната титла. Екипът на Топалов настоява индиецът да спази клаузите по договора, който е подписал и да намери начин да пристигне на време. Според Сергиев, след като един човек от екипа на Ананд е успял да пристигне вече у нас, би трябвало и шахматистът да може да стори това.

„Неприятно сме изненадани от супервайзъра на мача и писмото на Вишванатан Ананд за проблемите, които той имал. Поради затваряне на летищата той останал във Франкфурт, това беше много неприятно, защото първият, който трябва да бъде информиран за проблема са страните по договора – екипът на Топалов и Световната федерация. Той не направи това, а се обърна директно към медиите.

Ние ще акцентираме на онези точки от договора, които казват кога състезателят трябва да пристигне, какво може да се иска от него”, сподели Сергиев.

„Единственият компромис, който можем да направим е отлагане на пресконференцията за мача, а не с откриването. Ние имаме договори – рекламни с медии, с няколко сайта в чужбина”, аргументира се шефът на родната федерация по шахмат.

„Въпросът за отлагането на мача с три дни, не може изобщо да стои на дневен ред”, категоричен бе Сергиев.

„Какво ще бъде крайното решение на ФИДЕ аз не мога да кажа, но ние на този етап трябва да заявим нашата твърда позиция. Как така един член на неговия екип е успял да дойде на 15-и април и е заел всички стаи в хотела, а Ананд не е пристигнал”, сподели още Сергиев.

„До служебни победи няма да се стигне, по-скоро ФИДЕ може да наложи финансови санкции. Но аз не мога да гадая. Защото той е намерил други варианти. Съгласно една точка от договора, той е длъжен незабавно да информира страните по договора, и още нещо – той е длъжен да предприеме всички средства да преодолее пречките. Той не е направил нито едното, нито другото. Съгласно договора ние му даваме привилегия от 7 дни преди първата партия, той може да ги използва както си иска”, завърши Сергиев.