Димитър Бербатов приключи преждевременно с участието си в националния отбор. Много по-рано от очакваното и много по-рано от необходимото. Странна постъпка, макар че се прокрадваха подобни мнения.

Преди десет години, ама точно преди десет години кариерата му бе поставена на карта. На 13 май 2000 година Георги Иванов вкара „кървавия гол”, а сериозна част от червената фенска маса намрази младия тогава Бербатов. Не го обичат, защото не спря Левски в един мач, в едно първенство.

В тези десет години Димитър Бербатов постигна почти всичко на клубно равнище. Вкара много голове, направи мечтани трансфери, подобри рекорда по голове в националния отбор, сега е в Юнайтед и стана шампион с този клуб. Едва ли след онзи култов мач някой е очаквал подобно развитие на неговата кариера.

На 13 май 2010 година нападателят вече е от съвсем друга категория. Облечен като от първа страница в изискано модно списание Димитър Бербатов напусна националния отбор. Изостави го, защото му писна да пада, да не се класира, да бъде под обсадата на журналистическите критики. Критики, които в много случаи бяха напълно в реда на нещата, след куп провалени квалификации. Въпреки всичко, Митко показа уважение към медиите и говори повече от час без да каже точните причини за своето оттегляне.

Той обеща да ни оправи футбола, което на практика беше повече от намек за управленска позиция в близко бъдеще. Бербатов вероятно ще има с какво да помогне, но сега Стоилов ще трябва да се оправя и без него. Класата на отбора неимоверно ще падне. Остава ни да се надяваме сляпо, че отказът на капитана ще се превърне в някакъв импулс за другите.

На прощалния си брифинг деветката на Юнайтед призна, че прави всичко по план. По думите му нещата се развиват според неговите очаквания. Така че не го отписвайте. Бербатов явно ще продължи да е главната фигура. Планът му е сериозен, както и поведението му пред камери и микрофони днес. Финалното изречение, казано от Митко Бербатов бе ключово. Подценят ли го, ще сбъркат, така както направиха онези, които го отписаха преди десет години. Той умее да пада и става, а подходът и поведението са му особени. Остава ни да видим докъде ще се развие планът „Бербатов”.