Станислав Манолев приключи дебютния си сезон в холандския гранд ПСВ Айндховен и още с първите мачове се превърна в несменяем титуляр в тима на Фред Рутен. Националният защитник безспорно е най-прогресиращият български футболист в чужбина, нещо което бе отбелязано и от отказалия се от националния отбор Димитър Бербатов. От днес Манолев е в България и утре започва подготовка с „трикольорите” за контролите с Белгия (19 май) и ЮАР (24 май). Бившият играч на Литекс коментира специално за Спортно шоу Гонг и Gong.bg първия си сезон в Холандия, слуховете пращащи го в Премиършип, отказването на Димитър Бербатов от „А” отбора ни и предстоящите проверки на националния тим:

- Според мен се справих сравнително добре през първия полусезон, но тази година мисля, че трябва да се постарая още, за да се развия още повече и да отида в по-голям отбор.

- Какво не достигна на ПСВ Айндховен този сезон? През по-голямата част от първенството водехте в класирането, но в края се сринахте на третата позиция и няма да можете да играете в Шампионската лига.

- Според мен играем най-добрия футбол в Холандия. За съжаление не успявахме да реализираме положенията си и затова загубихме доста мачове. Това в края ни изигра лоша шега.

- След края на първенството треньорът ти Фред Рутен разговаря ли с теб като нов играч в отбора? Обсъдихте ли от какво е доволен и от какво - не?

- Не. Ние по принцип в течение на сезона говорихме след всеки мач. Но конкретно след края на сезона – не.

- В България и в Англия постоянно се появяват новини, че ще смениш отбора още това лято. Споменават се имената на тимове като Манчестър Сити и Астън Вила. Ти знаеш ли нещо?

- Не, не знам нищо. Разбирам за този интерес от медиите. Лично аз много искам да отида да играя там.

- Не предпочиташ ли да останеш още един сезон в Холандия, за да си напълно готов за футбола в Премиършип? Или си готов на голямата крачка още това лято?

- Много относителен въпрос. Мисля, че и сега да отида няма да имам проблеми да заиграя там. Така както стана когато дойдох в Холандия – веднага заиграх. Мисля, че няма да имам никакви проблеми.

- Предстоят ти две контроли с националния отбор. Какво очакваш от мачовете с Белгия и ЮАР?

- Очаквам мачове с добри съперници. Белгийците са много добър отбор. Очаквам добър мач и мисля, че ще стане една добра проверка преди мача с Англия и старта на евроквалификациите.

- Капитанът на националния отбор Димитър Бербатов се отказа. Как виждаш отбора без него и подкрепяш ли решението му?

- Подкрепям напълно решението му. Ако бях на негово место, бих постъпил по същия начин. Повече не искам да коментирам.

- На пресконференцията, на която обяви оттеглянето си от националния отбор, той посочи теб и Валери Домовчийски, като играчите, които са се развили най-много в последната година. Това ласкае ли те по някакъв начин?

- Естествено, че ме ласкае. Той е един много голям футболист, който разбира от футбол. Мисля, че не е сгрешил. Но сега аз трябва да потвърдя думите му и да покажа, че не е сгрешил. И да се развия като него.

- Появяват се коментари, че сега без него отборът няма да бъде същият и шансовете ни за класиране на европейското намаляват значително. Селекционерът Станимир Стоилов пък заяви, че трябва да действате още по-колективно...

- Точно така. Добрият колектив може да ни спаси. Има млади момчета, които сега ще имат шанс да се докажат. Всичко е възможно. След квалификациите ще стане ясно как е по-добре – с Бербатов или без него...

- Твоят бивш отбор – Литекс спечели този сезон шампионската титла, ти беше избран в отбора на десетилетието на клуба. Радва ли те това?

- Естествено, че съм радостен. Значи съм имал добър принос. Все пак в Литекс на моя пост е играл Радостин Кишишев и други много добри футболисти. За мен това е много голямо признание. Много се радвам и за Литекс, че след дълго прекъсване пак прегърна шампионската купа.