Отборът на Бостън Селтикс спечели среща номер 5 от финалния плейоф в НБА, надделявайки над Лос Анджелис Лейкърс с 92:86 точки. Така "келтите" поведоха с 3:2 и са само на крачка от 18-та си шампионска титла.

С най-голям принос за успеха бе Пол Пиърс, който изигра най-добрия си мач от финалите. Пиърс наниза 27 точки, като бе точен в 12 от 21-те си изстрела от игра.

Домакините водеха в резултата през цялото време и не оставиха шансове на гостуващия тим. Езерняците успяха да се доближат на 5 точки - 87:82, минута и половина преди края. Два пропуска от наказателни удари на Рон Артест обаче сложиха точка на спора. В ответната атака Рахон Рондо вкара за 89:82 и това бе всичко в тази среща.

Кобе Брайънт наниза 38 точки за Ел Ей, но само 10 от тях бяха преди почивката. Пау Гасол добави 12 точки и 12 борби, като бе единственият друг (освен Брайънт) в тима на Лейкърс, завършил с повече от 10 точки.

Разликата в тази среща бе в стрелбата: Бостън записа 56 процента успеваемост, докато Лос Анджелис - 39,7. Мач номер 6 е във вторник през нощта, а ако се наложи седмата и решаваща среща е в четвъртък през нощта. Домакин и на двете е Ел Ей.