Трикратната шампионка и защитаваща титлата си от миналия сезон Серeна Уилямс (САЩ) започва срещу 17-годишната португалка Мишел Ларшер Де Брито в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис с общ награден фонд от 13,725 милиона лири.

Поставената под номер 1 Уилямс триумфира с титлата през 2002, 2003 и 2009 година.

Бившата водачка в световната ранглиста и победителка в турнира от 2004 година Мария Шарапова (Русия) също е в най-горната четвърт от схемата. Поставената под номер 16 Шарапова ще започне срещу украинката Катерина Бондаренко.

Друга основно съперничка на Уилямс до четвъртфиналите се очертава да бъде седмата в схемата Агниешка Радванска (Полша), четвъртфиналистка през последните два сезона.

Фаворитки във втората четвърт са номер 3 в света Каролин Возняцки от Дания и финалистката от "Ролан Гарос" Саманта Стосър от Австралия.

Номер 2 в света Винъс Уилямс (САЩ) е в долната половина на схемата и може да срещне сестра си Серина само на финала, което би било повторение на мача за титлата от миналата година.

Винъс, петкратна победителка на "Уимбълдън" през 2000, 2001, 2005, 2007 и 2008 година, започва срещу Росана Де Лос Риос (Парагвай).

В последната четвърт е и бившата номер 1 и полуфиналистка от миналия сезон Динара Сафина от Русия.

Номер 20 в схемата Сафина стартира срещу Ана-Лена Грьонефелд от Германия.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще също е в последната четвърт. Тя ще играе в първия кръг срещу руската дебютантка Анна Лапущенкова. При успех 81-а в света пловдивчанка може да срещне във втория кръг шампионката от "Ролан Гарос" и пета в схемата Франческа Скиавоне (Италия), която започва срещу друга рускиня Вера Душевина.

Фаворитки в третата четвърт от схемата са номер 4 Йелена Янкович (Сърбия) и бившите номер 1 в света белгийки Ким Клайстерс и Жустин Енен, които ще играят за първи път на "Уимбълдън" след завръщането си на корта.