Бившата олимпийска плувкиня Чарлийн Уитсток ще бъде следващата принцеса на Монако, след като днес официално бе обявен годежът й с Принц Албер. Тя ще се превърне в първата коронясана принцеса, след смъртта на Грейс Кели през 1982 година.

Дворецът оповести за годежа на 52-годишния принц и 32-годишната Уитсток в специално изявление, но в него не се споменава за планирана дата за сватба.

Принц Албер срещна блондинката през 2000-та година, когато тя била в Монако на плувно състезание. Уитсток участва за родната Южна Африка на Олимпиадата през същата година. Година преди това тя печели златен медал на Африканските игри на 100 метра свободен стил. След отказването си Чарлийн работи като учителка, преди да заживее в Монако през 2006-та.

Това ще е първата женитба на управляващ принц, откакто холивудската актриса Грейс Кели се омъжи за бащата на Албер Принц Рение ІІІ през 1956-та. Принцеса Грейс загина в автомобилна катастрофа през 1982-ра година.

Според протокола, благородническите двойки трябва да изчакат поне шест месеца между обявяването на годежа и сватбата. От двора отрекоха Чарлийн да е бременна.