Селекционерът на Испания Висенте дел Боске обясни, че отборът му заслужено е победил Португалия, тъй като през второто полувреме е показал по-добър футбол. Спецът призова своите футболисти да не подценяват следващия съперник Парагвай, тъй като е добър отбор.

„Мачът бе много интензивен, но ние през цялото време контролирахме добре топката. Бяхме по-добри през второто полувреме срещу един солиден съперник”, заяви Дел Боске.

„Смяната на Торес с Лоренте бе поради факта, че Торес тичаше много, а ние имахме нужда от свежи играчи. Лоренте игра много добре през последните петнадесет минути на мача. Лоренте ни даде много виталност”.

„Парагвай направи един много добър Мондиал, трябва да се отнасяме с уважение към този съперник. Трябва да се отнесем сериозно към Парагвай. Парагвайците имат много добри защитници и нападатели. В мача с Парагвай трябва да бъдем тотално ангажирани. Не трябва да правим грешки, каквито направихме срещу Швейцария в групата”.

Относно представянето на Давид Вия, Дел Боске коментира: „Давид вкара гол и ни класира, но той свърши и много работа в дефанзивен план. Аз съм много доволен от това, което той игра тази вечер”.

За разликата между сегашния отбор и европейския шампион Испания от 2008 година, бившият треньор на Реал Мадрид обясни: „Ние следваме линията от Евро 2008, начертана от предишния треньор, от време на време правим грешки, но следваме същите правила от преди две години”.

„Беше ни трудно да се концентрираме върху Роналдо, той се движеше през цялото време. Но ние го пазихме добре и го неутрализирахме”.