Холандският полузащитник Рафаел ван дер Ваарт изрази задоволство, че "оранжевите" ще играят с Бразилия на четвъртфиналите на Мондиал 2010 и са избегнали отборите на Испания и Аржентина.

"Испания и Аржентина са фаворитите", заяви Ван дер Ваарт за ДПА.

В петък в Порт Елизабет Холандия ще се опита да елиминира 5-кратния световен шампион Бразилия и по този начин да си проправи път към ново участие на финал на първенството на планетата. "Оранжевите" може да срещнат Испания или Аржентина едва на финала на Мондиал 2010 в Република Южна Африка.

"Аржентина е един от най-добрите отбори на света. Щастлив съм за Игуаин, че той и отборът му се справят толкова добре", каза още Рафаел ван дер Ваарт, който е съотборник с аржентинеца Гонсало Игуаин в Реал (Мадрид).

Ван дер Ваарт не игра при победата на на Холандия с 2:1 срещу Словакия на осминафиналите в понеделник.

"Не исках да рискувам в мача срещу Словакия. Вярвам, че ще бъда напълно готов за мача с Бразилия", добави Ван дер Ваарт.

На световното първенство през 1994 година Бразилия отстрани Холандия на четвъртфиналите след драматична победа с 3:2. Четири години по-късно, на полуфиналите на Мондиал 1998, "селесао" спечели срещу "оранжевите" с 4:2 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора завършиха наравно 1:1.

"Най-важното е, че сме на четвъртфинал. Знаем, че трябва да подобрим играта си в защита", завърши полузащитникът.

Холандия има две участия на финал на световно първенство - през 1974 и 1978 година.