Старши треньорът на юношеския национален отбор по баскетбол Любомир Минчев изправя момчетата си срещу силния тим на Франция в три поредни контролни мача – в понеделник, вторник и сряда. Първата проверка завърши с лека преднина за французите, но селекционерът остана доволен от старанието на баскетболистите си, и днес и утре ще имат шанс за реванш.

„Отборът на Франция е доста силен противник, те имат огромен потенциал. Могат да ни бият на нисък пост, с пробиви, в организацията, изобщо, доста по-голям потенциал имат от нашия отбор. Но аз се радвам, че ние се опитваме и играем доста агресивно в защита,” сподели Любо Минчев след първата контролна среща в Правец. „Имахме два проблема, през първото полувреме – слабият процент стрелба, а вторият – допускахме спад в организацията на играта, и изобщо, и Франция ни наказва, вдига разликата и ние после трябва с огромни усилия да я стопим и да направим равен. До две минути преди края разликата бе само две точки, но след това грешките направиха така, че мачът да приключи.”

„Все още не ми се е избистрил състава, трудно е, има още 20-тина дни до Европейското. Трите момчета, които днес не играха, бяха на турнира във Франция, а тези, които не бяха, имаха шанс да играят сега. В трите мача с Франция ще въртя всички, да дам шанс на всеки да играе. Това ми е основна задача, а другата основна задача е да трупаме игрови опит,” обясни треньорът на юношите.

Запитан дали прекалено индивидуалните действия на състезателите му не са проблем за играта, той отговори:„Това бе една от слабостите ни във Франция. Ние трудно можем да се надиграваме един на един, особено срещу отбора на Франция. Едно от нещата, които показахме на разбора, бе точно това, че прекалено много играем индивидуално и топката не върви. Но имаше и обратното, вече се виждат и по-добри неща, имахме и отворени стрелби, а през второто полувреме и по-добър процент на стрелба.”

„Аз съм доволен от старанието и дисциплината на момчетата. Това, че на терена понякога не се получава, го има в играта. Единствено трябва да играят с повече самочувствие и увереност. Имаме малко по-малко от 20 дни до Европейското, и се надявам спадовете в играта ни да намалеят,” завърши Любо Минчев.

Европейското за юноши до 18 години във Вилнюс стартира на 22 юли.