Без куп от звездните батери в Мейджър Лийг Бейзбол ще се проведе през 2010 година така нареченото хоумрън дерби, на стадиона на Лос Анджелис Ейнджълс. Миналогодишният победител Принс Фийлдър, перлата на Сейнт Луис Кардиналс Алберт Пуйолс и играчът на Филаделфия Филис Райън Хауърдс няма да излязат на стадиона в Анахайм.

Хоумрън съревнованието е състезание, което се провежда непосредствено преди "Мача на звездите" в МЛБ. В него взимат участие най-добрите осем батера, като всеки от тях има право на 10 аута във всеки кръг. За аут се счита или замахване, без да се докосне топката, или топка, която не е хоумрън (т.е. преминала зад очертанието на игрището). От всички осем играчи, четиримата с най-много хоумръни преминават във втория кръг. Там бройката отново бива намалена наполовина. Така се стига до финалния кръг, в който, показателите от предишните два се нулират.

В отсъствието на големите имена, тази година шоуто се очертава да бъде изключително оспорвано - нито един предишен шампион няма да вземе участие. Новаците тази година ще са Крис Йънг (Аризона Даймъндбакс), Ник Суишър (Ню Йорк Янкис), Ханли Рамирес (Сиатъл Марлинс) и Върнън Уелс (Торонто Блу Джейс). Ветераните Мигел Кабрера (участвал през 2006) и Мат Холидей (участвал през 2007) пък така и не са достигали до втори кръг.

Най-опитният от всички - състезаващият се за Бостън Ред Сокс Дейвид Ортиз, който е участвал на четири дербита, като последното от тях бе преди четири години, заяви за официалния сайт на МЛБ : "Това е доста готино, голямо забавление е и хората го обичат".

Новобранецът от Сиатъл Ханли Рамирес пък заяви, усмихвайки се - "Аз ще спечеля".

Интересно също е състезанието на МастърКард - две табели "Уцели тук" са поставени на стадиона на Ейнджълс. Ако днес или утре в "Мача на звездите", някоя от тях бъде уцелена с топка, то компанията ще дари 1 милион долара за борбата с рака. Ако пък знакът бъде уцелен по веднъж и днес, и утре, то ще бъдат дарени цели 2 милиона.

Ето и списък със всички участници и хоумръните им за сезона до момента:

Мигел Кабрера (Детройт Тайгърс) - 22

Кори Харт (Милуоки Брюърс) - 21

Върнън Уелс (Торонто Блу Джейс) - 19

Дейвид Ортиз (Бостън Ред Сокс) - 18

Мат Холидей (Сейнт Луис Кардиналс) - 16

Ник Суишър (Ню Йорк Янкис) - 15

Крис Йънг (Аризона Даймъндбакс) - 15

Ханли Рамирес (Флорида Марлинс) - 13