Старши треньорът на юношеския баскет тим Любомир Минчев сподели, че е доволен от подготовката, която проведоха момчетата му преди Европейското първенство, Дивизия А. Отборът заминава за Литва на 21 юли, а на 22, 23 и 24 играе срещите си от група С.

Ето какво сподели Минчев след двете победи над Португалия в последните контроли преди шампионата. Днес тимът му се наложи с 63:48. „Аз мога да съм недоволен от това, че имахме отворени стрелби, които не вкарахме. Като организация седяхме по-добре, отколкото вчера. Португалия ни пази по начин, по който няма да ни пази никой на Европейското първенство. Никой в Дивизия А не играе преса на половин поле, и ние не сме се готвили за такава, силните отбори имат повече лична защита,” коментира наставникът.

Той е доволен от факта, че баскетболистите му излизат на чисти стрелкови позиции, и пропуските от тройката не го тревожат: „Това са юноши, 18 годишни са, не можем да чакаме от тях висок процент. Важното е, че излизат сами на позиция, и имат отворени стрелби. Днес играхме доста по-добре, и в защита, където и вчера бяхме добре, и в нападение.”

Любо Минчев отчете, че жребият ни е много труден – Русия, Турция и Италия, и отбеляза: „Такъв ни е късметът. Има само една по-тежка група, където и четирите отбора са много силни (Сърбия, Германия, Гърция и Хърватия). Ние сме в една от двете най-тежки, но това е, ще играем и ще се борим.”

„Аз съм доволен от цялата подготовка, от старанието, от дисциплината. Направихме много добри мачове срещу силни отбори. Доволен съм от стила, който показахме срещу тях,” добави младият треньор.

„Целта, определена от федерацията, е да останем в Дивизия А. Ако ние излезем от групата, това е 100% сигурно и по-хубаво няма. Оттам-нататък ще гоним по-предно класиране. Нито едната цел, нито другата е лесна,” обясни още той.

Днес Любо Минчев не използва един от титулярите си – Павлин Иванов, получил леко разтежение, но гардът ще е на линия за Европейското: „Контузен е, но не е тежко. Ще мога да го използвам пълноценно. Нямаше смисъл днес да рискуваме с пускането му в игра.”