Българският младежки национален отбор продължава без загуба на Европейското първенство по баскетбол, Дивизия Б. Момчетата на Георги Младенов прегазиха Швейцария със 104:59 в последния си мач от предварителната група В. Те вече си бяха осигурили първото място в групата и продължаването в следващия етап, но не се смилиха над швейцарците и изиграха страхотен двубой.

В следващите три дни предстоят срещите от втората група, като ние сме в Е заедно с Израел, Швеция и Унгария. Първите два състава от тази група отиват на полуфинал.

Мачът с Швейцария бе добър завършек за началната фаза на турнира, като Георги Младенов успя да пусне в игра всичките си налични състезатели, с изключение на леко контузения Иво Славчев. С изключение на първите няколко минути от двубоя, България превъзхождаше тотално своя опонент, и авансът растеше с всяка минута.

След първата част младежите ни водеха с 23:10, а след фантастична втора четвърт преднината им вече бе съкрушителна – 50:19.

След почивката българските баскетболисти продължиха да контролират събитията на терена и поддържаха аванс от над 30 точки. След 30 минути игра резултатът бе 72:40, а след серия от 15-0 в последната четвърт, разликата достигна 40 точки.

Реализирайки 104 точки, българският тим стана №1 за най-много в един мач дотук на Европейското. Нашите са и общо трети по резултатност, след Полша и Австрия. Капитанът на тима Александър Янев пък е номер едно при борците и втори при реализаторите на турнира. Янев е и единственият баскетболист в Австрия, който има три дабъл-дабъла от три мача.

Днес отново Янев бе най-добър за България с 25 точки и 10 борби. Емил Бинев се включи с 19 точки в актива си, Васил Кьосев добави 10, а всички останали членове на тима отбелязаха точки.

За Швейцария с по 11 точки завършиха Кристоф Варидел и Роман Албрехт. Гарднер Луисен наниза 10, а Ерик Фонге – 9 точки за отбора си.