България загуби от третите в света Сърбия с 1:3 (20:25, 15:25, 31:29, 21:25) гейма в зала "Орловец" в Габрово, в последния си мач от Европейската лига по волейбол за жени. Двубоят на практика беше само за престиж, тъй като крайното класиране в групата беше ясно още след вчерашната загуба на българките от Сърбия с 0:3 гейма.

В стартовата седморка на Драган Нешич заложи на Емилия Николова на диагонала вместо на Антонина Зетова. Добриана Рабаджиева излезе на четворката вместо Елица Василева, а Христина Русева - в центъра вместо Цветелина Заркова.

Това обаче не промени много нещата в сравнение с първия двубой и в първия гейм нашите бяха равностойни само до първото техническо прекъсване. След това гостенките постигнаха 7 поредни точки и на практика си осигуриха успеха в тази част. След 10:23 българките постигнаха рядко срещана дори в женския волейбол серия от 9 безответни точки при сервиси на Диана Ненова и с отлична игра на блокада и в защита. Това обаче само направи резултата в гейма малко по-почетен - 20:25.

Влязлата в игра по време на първата част Елица Василева остана на терена и за втората. Това малко поосвежи играта на нашите край мрежата, но отново тимът на Зоран Терзич, въпреки че намали оборотите, напълно доминираше на полето и постигна разгромното 15:25.

По съвсем различен начин изглеждаха нещата в третия гейм. Потръгна атаката на капитанката Ева Янева (10 точки при 91% успеваемост в тази част). България започна със зашеметяващото 8:2 на първото техническо прекъсване. Сръбкините започнаха да

допускат грешки в играта си и при 24:19 българките вече се виждаха като победителки в гейма. В този момент гостенките обаче постигнаха 6 безответни точки при сервиси на Йована Весович и поведоха в резултата. Последва люта битка за всяка точка, като накрая отново българската капитанка си каза тежката дума, забивайки успешно две поредни атаки и затваряйки гейма с точкова блокада за крайното 31:29.

Домакините подгониха тайбрека и отново тръгнаха силно в началото на четвъртата част, повеждайки с 8:3. След 14:10 обаче гостенките заиграха по-настойчиво и на второто техническо прекъсване вече водеха с една точка преднина. Оттук нататък те вече бяха трудни за догонване и въпреки добрите атаки на Емилия Николова и Страшимира Филипова, затвориха гейма при 21:25.

България завърши на второ място в група A след Сърбия. И двата тима се класират за Финалната четворка в Анкара следващия уикенд, за която, освен домакините Турция, малко изненадващо се класира и Израел. По правилник двете полуфинални двойки ще бъдат определени след теглене на жребий.

Ева Янева стана топреализатор на мача с 20 точки. За гостенките 17 точки отбеляза Милена Рашич.

Гледай на живо световното първенство по волейбол в Италия с туристическа агенция "Галера" от 24 септември до 10 октомври.