Българският национален отбор по баскетбол продължава повече от успешното си представяне по време на предсезонната подготовка. Тази вечер родният баскет тим спечели турнира „Нелсън Мандела Форум” във Флоренция, след като се наложи над домакина Италия с 84:83. Преди това нашите победиха и Полша, и Македония, и си тръгват с три успеха от Апенините. До момента възпитаниците на Росен Барчовски са записали само едно поражение по време на контролите, като спечелиха и турнира в Минск преди седмица.

И Скуадра Адзура, и България, имаха по две победи преди днешния сблъсък, който бе заслужен финал на много силната надпревара. Нашите баскетболисти тотално шокираха съперника си през първото полувреме, което вървеше като по вода за тях. Те изиграха добра първа четвърт, но бяха отлични във втората, за да се оттеглят на почивка с цели 14 точки аванс – 48:34! На моменти в тази втора част българите имаха преднина, достигаща до 18 точки, и доминираха тотално. Страхотно се включи през това полувреме Павел Маринов, който за няколко минути набързо наниза 10 точки. Филип Виденов поведе България с 13 точки до почивката, и продължи със силните изяви и след това.

И двата отбора започнаха с грешки второто полувреме, но Италия успя да се възползва по-добре от нашите, и започна да топи изоставането. Адзурите успяха да изравнят след средата на третата част, и след размяна на кошове, резултатът продължи да се движи около хикс до края й, който дойде при точно 62:62.

Заключителната четвърт бе особено драматична, като и реферите очаквано заеха леко страната на домакините, с някои по-спорни отсъждания. Двата състава караха на серии, в които другият тим не успяваше да реализира, но така и никой не се откъсна напред в резултата, което запази интригата до последно. В последната минута отново изравнихме, след тройка на Калоян Иванов за 82:82.

Италия поведе с 83:82 след точен фаул на Морденте, но в ответната атака Филип Виденов отбеляза два наказателни удара и ни изведе до победата 23 секунди преди края. В последната за италианците атака, една от големите звезди на тима – Марко Белинели – бе фаулиран, но пропусна и двата си опита. Той сам си овладя борбата, но бе затворен и от трудна позиция не успя да стреля точно със сирената.

Филип Виденов бе най-резултатен за нашите с 19 точки, към които добави и осем борби. Много силно второ полувреме изигра Калоян Иванов, който завърши мача с 18 точки и 9 борби, а Ърл Калъуей имаше добри моменти през третата част и приключи с 11 точки и четири асистенции. Българският състав овладя повече борби от съперника си, и игра силна защита срещу италианците.

За домакините неудържим бе Марко Белинели, който вкара 26 точки, но в края при шанс за победа ръката му трепна и той пропусна. Марко Морденте вкара 16 точки, а с 14 завърши Антонио Маестранци. Другата суперзвезда на Италия, играеща в НБА – Андреа Барняни, успя да отбележи само пет точки, но овладя осем борби.

Любопитното е, че и двете европейски квалификации, които играха България и Италия през 2008 година, завършиха на точка разлика - 81:80 в София, и 82:81 на Апенините.

Третото място в турнира остана за Полша, след успех с 63:53 над Македония.