Младежкият национален отбор по баскетбол се прости с място в Дивизия А, след загуба от домакина Австрия със 71:76 в полуфинална среща от Европейското първенство, Дивизия Б. Само първите два състава от втория ешелон от догодина ще играят в елита, и това ще са Австрия и Швеция.

Макар че стартира участието си в Оберварт с пет поредни победи, и показа супер игри, българският тим отстъпи в най-важния си мач, който щеше да ги изкачи в групата на най-добрите. Сега обаче битката ще продължи отново от начало, като догодина вече други момчета ще трябва да се борят за влизане в Дивизия А, тъй като повечето от сегашните младежи вече преминаха границата на 20-те години.

Двубоят с домакина Австрия бе много тежък за момчетата на Георги Младенов от началото до края, като лидерът на нашия тим Александър Янев бе пазен изключително през всичките 38 минути, в които бе на игрището. Австрийците затваряха максимално пространствата, принуждавайки българите да стрелят предимно от зоната за три точки. Домакините се радваха и на невероятен процент за собствената си стрелба, като бяха над 50% от всички позиции.

За разлика от предишните срещи, които изиграхме на Европейското, в тази не успяхме да направим обрат, и изоставахме от първата минута до финалната сирена.

Мачът стартира зле, със серия от 8:0 в полза на Австрия, като играчите им нанизаха четири тройки за пет минути. В средата на частта авансът на домакините продължи да се държи на 8 точки, и бе точно толкова и в нейния край – 27:19. В тази първа четвърт всички точки за България, без първите две, дело на Иво Славчев, бяха отбелязани от Божидар Аврамов и Христо Захариев.

Нещата продължиха в същия дух и през втория период, но силни няколко минути в края изведнъж проясниха хоризонта. След серия от 8:2 в наша полза, и четири поредни точки на Васил Кьосев в края на полувремето вече пасивът на България бе само две – 39:41.

След почивката обаче отново нещата не потръгнаха, и пет минути българските момчета не вкараха кош, за да стане изоставането ни цели 15 точки – 39:54. Двуцифрената разлика варираше, но се запази такава и след 30 минути игра – 50:62.

Последната четвърт бе изпълнена с наши опити да се върнем в мача, и седем минути преди края се видя надежда, когато след пет поредни точки на Сашо Янев разликата най-после падна под 10 – 55:64. Борбата продължи, и страхотна тройка на Любо Пасков върна всички шансове минута по-късно, когато резултатът вече бе 60:66. Минута и двайсет преди сирената стигнахме и до изоставане от преодолими четири точки, но и Божидар Аврамов, и Христо Захариев пропуснаха по един фаул, докато от другата страна Мориц Ланегер си вкара и двата. 18 секунди преди края, отново с наказателни удара, но този път и двата точни, Аврамов пак свали до четири, а Ланегер пропусна и двата, които получи право да изпълни от другата страна. В оставащата ни атака потърсихме тройка, която да ни даде последна възможност, но Тихомир Желев не бе точен пет секунди преди финала, и така успехът остана за Австрия, а с това и мястото в Дивизия А.

Така, след като през 2008 година изпаднахме от елита, след години в него, през 2011 отново България ще има за цел да се бори за влизане в Дивизия А.

Най-резултатен за България в полуфинала бе Божидар Аврамов с 21 точки (5 тройки), Христо Захариев добави 19, а Янев завърши с 10 точки и пет борби.

Рашид Махалбашич завърши с дабъл-дабъл за Австрия – 17 точки и 12 борби. Ромед Вийдер вкара 20 точки, а Йесе Зайлерн – още 18 за победата.