България е на финал на Европейската волейболна лига! След бронзовите медали миналата година, националките ни сега са в битката за златото.

Момичетата на Драган Нешич изпълниха целта си, като го постигнаха по трудния начин, след като поведоха на домакина Турция, биха с тайбрек 3:2 гейма (25:19, 25:17, 11:25, 23:25, 15:13) за близо два часа игра.

Успехът разплака от щастие Ева Янева и компания, докато цялата зала в Анкара замлъкна след отличните три отигравания в края на Добриана Рабаджиева и блокадата на Страшимира Филипова и Диана Ненова.

Утре от 20 часа България ще играе за златото срещу Сърбия, а дали ще има малък финал Турция – Израел не се знае заради техните обтегнати отношения и това, че в групите четирите срещи бяха спечелени служебно от туркините.

В най-важния си мач за сезона, България очаквано започна с Диана Ненова, Страшимира Филипова, Цветелина Заркова, Ева Янева, Елица Василева, Емилия Николова, Мария Филипова- либеро. Резерви пък останаха Антонина Зетова, Христина Русева, Мария Каракашева, Добриана Рабаджиева и Цветелина Николова. Правилна се оказа и прогнозата за избора на Турция: Бахар Токсой, Наз Айдемир, Нериман Озсой, Еда Ердем, Неслихан Дарнел, Седа Токатлиоглу и либеро Нихан Йелдан Гюнейлигил (Есра Гюмюш, Пелин Челик, Мерием Боз, Ипек Сороглу, Гизем Гюресен)

Първата точка в мача бе за България, след като Турция сбърка сервис. Първото повеждане също бе българско – след блокаут за 2:1. С концентрирана игра успяхме да направим 4:3, а на сервис линията отиде Страшимира Филипова. Напълно според тактическите указания центърът ни насочваше началния си удар, това затрудни домакините и реализирахме шест поредни точки – до 9:3. Италианецът начело на Турция Алесандро Киапини извади Нериман и пусна Есра. Друго убедително предимство имахме при 12:5 и 14:9. Турция ни настигна на 3-4 точки, но със сервиса на Елица Василева постигнахме нова безотвента силна серия – от 14:12 до 17:12. Нашите волейболистки не бяха трогнати от оглушителните освирквания. Публиката като видя, че не влияе на България просто млъкна. Доста дълго бе спряна играта при 18:14, а в спора Драган Нешич бе предупреден от рефера. При 19:16 Каракашева се появи на полето, ас на Заркова ни изведе до 22:17, Цвети повтори това и за 24:17, а грешен сервис на Нислихан приключи гейма при 25:19.

В залата изненадващо се появи и Любка Дебърлиева. Опитната разпределителка, която се възстановява след операция дойде да подкрепи съотборничките си, с които миналата година ликува с бронзовите медали. На ВИП ложата по настояване лично на босът на CEV Андре Майер от лявата му страна седна президента на българската централа Данчо Лазаров , който е в Анкара със своите заместници.

В доста смълчания ТВФ Спорт комплекс Башкент с равностойна игра започна вторият гейм. След 1:3 се върнахме в играта като изравнихме бързо чрез Ева Янева за 3:3 и Страшимира Филипова за 4:4. С отлични изяви на всички спечелихме оспорваното разиграване и поведохме с 5:4, със сервиса на Филипова дори дръпнахме до 7:4, а Емилия Николова взе прекъсването при 8:5, същата се разписа и за 10:5. Разпределителката ни Диана Ненова пък направи ас за 11:5, благодарение и на нея Ева Янева атакува страхотно по правата за 12:5. Нериман показа добър начален удар и директно отбеляза за 12:7. Серията на домакините бе прекъсната от точка на Цвети Заркова за 13:7, а Ева Янева постигна ас – 14:7. Ева Янева, но основно с приноса на Диана Ненова взехме и 15-тата точка срещу 7 за Турция. Второто техническо прекъсване дойде при 16:9 за нас. За 17:9 Страшимира по диагонала излъга съперничките, а след това го направи и по правата за 18:10. Цветелина Заркова пък през центъра атакува докато туркините само гледаха как топката пад за 20:11. Страшимира Филипова реализира поредния си ас за 21:11. Позволихме на съперничките да се порадва на 2-3 точки, но за кратко. След ас на Цветелина Заркова затворихме гейма с 25:17, а Ева Янева постигна само в тази част 9 точки.

Третият гейм бе открит с два поредни аса на Еда и при 0:4 Нешич пусна Рабаджиева на мястото на Василева. Неслихан през центъра и по диагонала успешно атакува за 1:6, а ние взехме почивка. Чрез блок на Филипова спряхме устрема на домакините, но на първото техническо прекъсване отстъпвахме с 2:8 точки. Антонина Зетова влезе в игра при 3:10, но на сервис за Турция бе Бахар, която най-накрая сбърка за 4:13. Еда Ердем обаче по диагонала бе успешна за 5:15. След точка на Нериман бе ред на второто техническо прекъсване – 5:16. След доста индивидуални грешки и разконцентрация, а също така успешен сервис на Еда резултатът стана 7:19. За да получат доза въздух влязоха в игра Добриана Рабаджиева, Христина Русева и Мария Каракашева, а частта бе за Турция с 25:11.

За началото на четвъртата част на полет остана Тони Зетова заедно с Ненова, Заркова, Филипова, Янева, Каракашева и либерото Мария Филипова. След 1:2 чрез Янева и Зетова отново ние поведохме в резултата – 3:2, но за кратко защото по-мощни бяха туркините, Нериман бе безпогрешна от сервис, с което пак влязохме в ролята на догонващи след 6 безответни точки - 3:8.

Каракашева постигна 4-тата точка за нас, Заркова постигна ас за 5:8. Рабаджиева влезе на местото на Янева при 5:10, а последвалите разигравания бяха за България след точки главно на Страши Филипова и натиск, с който туркините грешаха до 10:11. Рабаджиева изравни при 11:11, след което Диана Ненова реализира блокада за 12:11, а Страшимира Филипова сам сама блокира Неслихан в центъра за 13:11. Капитанката на Турция Есра обаче бе добра о начален удар с директна точка, с която изравни при 13:13. Равностойно се движеше резултата докато Тони Зетова взе 16-тата точка, с която имахме минимален аванс на второто техническо прекъсване. С по-добра организация туркините ни накараха да инкасирахме две точки, докато те сгрешиха само веднъж до 17:18. Каракашева изравни (18:18), но Бахар и компания ни отговориха с две. Ева Янева се върна в игра при 18:20. Тони Зетова пусна топката на линията и спечели – 19:20. Еда и Боз обаче успешно ни атакуваха за 19:22, след което в игра се върна Елица Василева., която веднага с първото си докосване се разписа – 20:22. Наз излъга чакащата я от нас блокада и леко пусна за 20:23, Еда взе гейм-бол 21:24, след което Ева Янева пък взе 22-рата ни точка, взе и 23-тата със страхотна блокада, но Неслихан затрудни нашите и затвори гейма – 23:25 и доведе изхода на полуфинала да бъде решен в тайбрек.

Неспечелена първа точка в тайбрека обезкуражи и разсея нашите, туркините дръпнаха до 1:4 и 3:6. Три атаки в аут на домакините ни позволи да ги настигнем до 6:7,а смяната на игралните полета бе при наш пасив от 6:8 точки. Началният удар на Еда отново ни затрудни и това направи пасивът ни 5 точки (6:11). Рабаджиева смени Василева, но това не спря серията на противничките – 6:12. Заркова реализира 7-мата ни точка, а блокадата на Зетова и Страшимира Филипова – 8-мата. След първи неуспешен опит на Неслихат на реализира през центъра, от втори успя за 9:13. Българките обаче не се предадоха и им отговориха с три поредни точки. Сервисът на Зетова и две атаки на Рабаджиева изравниха за 13:13. Добриана взе и мач-болът. България не чака дълго и с блокада на Филипова и Ненова постигна 15-та точка, така от първа опит затвори тайбрека с 15:13 точки, а с това взе мача и се класира за финала на Европейската лига.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА!