Националният отбор по баскетбол за кадети, до 16 години, започна с победа участието си на Европейското първенство за тази възраст, Дивизия А. Момчетата на Георги Димитров се наложиха със 79:53 над Полша, само три дни, преди и мъжкият ни национален тим да се изправи срещу същия съперник. Успешният старт на кадетите даде малко надежди, че младежките баскетболни формации все пак могат да имат някакви постижения, след като 20-годишните, и 18-годишните момчета и момичета нямаха късмет.

Типично за българските отбори, и кадетите изиграха слаба първа четвърт, в която отбелязаха само пет точки, но след това се стегнаха, и попиляха съперника в следващите три части. Българските момчета не позволиха на съперника да отбележи повече от 15 точки в нито една от въпросните три четвъртини, и така след 29:27 на почивката, постигнаха разгром в края.

Четирима от стартовата петица на Георги Димитров завършиха с двуцифрен актив от точки. Деян Карамфиолов вкара 19, плюс седем борби и осем асистенции, Николай Стоянов приключи с дабъл-дабъл – 16 точки и 18 борби, а 15 точки и девет борби записа Денислав Вутев. Даниел Шимкевич бе най-резултатен за Полша със 17 точки.

България категорично спечели борбата под коша, и разчиташе на пробиви, докато съперникът ни заложи на тройките, но пропусна огромен брой от тях.

Утре кадетите играят срещу Испания, като мачът е от 17.30 българско време.