Съвместна публикация на Gong.bg и 7 дни спорт

Голямата новина в началото на миналата седмица бе непотърсената печалба от тото 2 в размер на над 6,5 милиона лева. На другия ден едно момче, което напоследък повече приказва глупости, отколкото да играе футбол, опита да си направи шегичка по случая. Но на другия ден вместо джакпот, уцели два поредни жълти картона и напечата оставката на своя треньор.

Както и да е, оказа се в началото на уикенда, че един от нашите отбори в Европа май е намерил своя фиш за тиража през настоящия сезон. ЦСКА изведнъж, без много зор се оказа с печеливш фиш/чек за минимум 2 милиона лева! Засега. Ако надмине скромното си постижение от миналата есен и спечели повече от само една точка, то милионите могат да набъбнат. Защото ще има интерес за тв-права и евентуално добри трансфери през зимата. Ако пък успеят най-сетне да излязат от групова фаза в евротурнир, то „червените” току-виж достигнали размера на доскорошния тото-джакпот. В интерес на истината, подобни хартийки държат в ръцете си и Левски, че дори и Литекс, но трябва все пак малко време и усилия, докато те бъдат осребрени. А и има известен шанс при някои от тях, съответната шведска или унгарска банка да откаже да им преведе парите.

И така, ЦСКА вече намери своя първи фиш за сезона – неочаквано бързо и неочаквано лесно. Цел № 1 пред „армейците” и новия наставник Павел Дочев е изпълнена. Дори без кредитните 100 дни за всеки нов треньор. На отбора предстоят цели нови 8 мача до Нова година в Лига Европа. Само дето от тази радостна предколедна вест нещо не усещам подскачане до тавана. Дали протоколните два двубоя със Светците от Уелс не могат да вдигнат адреналина на феновете, най-вече сравнение с миналогодишната голяма Московска епопея, или е нещо друго? Друго ще да е – ЦСКА и Павел Дочев още не са готови за големия футбол. За този, в който се изискват малко повече усилия и вяра в силите от това да откраднеш точица от дошлия на екскурзия в София Фулъм. И да приключиш до там. Миналата година вместо да търсят още и още, червените треньор и играчи воюваха помежду си на стражари и апаши. Не на терена срещу съперниците си.

Тази година, в началните няколко седмици, още не може да се определи облика на „Дочевият ЦСКА”. Загубата от Левски на старта ще тежи още известно време. „Червените” ще я чувстват като гипсова обвивка, следствие на неприятно счупване. Ще сърби, ще бъде досадна, докато раната не заздравее и не бъде забравена. Но има и вариант счупеното да зарасне накриво и още повече да боли. При всички положения отговор съвсем скоро няма как да има. Павел Дочев обиграваше едни по време на подготовката, после в първите мачове се принуди да залага на съвсем необиграни двойки, какъвто бе случаят например с Акуаро и Попов срещу Левски. И за капак – едва сега един по един започват да се появяват новите играчи. Чувството е като в киносалон. Случвало ви се е, да се настаните удобно, филмът да започне и точно когато се създава интригата, започват да влизат закъснели зрители. Вие ставате, тези пред вас и те стават, изпускате малко от случващото се на екрана, след което изчаквате известно време новодошлите да престанат да бърборят. И донякъде ви се разваля хатъра. Именно Еспозито, Тибони, Шеридън и все някой ден Грило, Нелсън и Тиеро са грамадната група закъснели, които автоматично ще се приемат на нож от вече разположилите се в състава играчи. Което е проблем. И което ни кара да отложим за малко избистрянето на облика на ЦСКА. Съдбата направи така, това да се окаже далеч по-трудно, отколкото да влезеш в групите на Лига Европа. Но както вече се оказа в реалния живот, печелившият фиш не винаги носи пълен кеф.

*Коментарът е написан преди мача ЦСКА - Черноморец