Съвместна публикация на Gong.bg и 7 дни спорт

За тези които не знаят – д-р Хаус е един пич с бастунче, който ръководи в една клиника екип за диагностициране на пациенти. Става въпрос за тв-сериал, може би не толкова популярен, колкото бе в соца „Болница на края на града”, но достатъчно, за да бъде препоръчан на всеки, който не го е гледал. Ще му хареса. Защо обаче трябва да препоръчаме именно д-р Хаус за ЦСКА? Заради основното му призвание – да поставя диагнози. И за да е по-завъртяна интригата, сценаристите винаги измислят някакъв първоначално невъзможен от медицинска гледна точка случай, който се оказва все по-заплетен, пациентът е пред умиране, но накрая идва Хаус с бастунчето и дава ъкъл. Казва от какво е болен пациентът и го спасява. Ето това е – че ЦСКА е болен е ясно, дори много болен. Но за да се излекува му е нужна точна диагноза. Някакъв летен вирус ли го тръшнал, ухапан от комар и получил нилска треска ли, някаква шарка ли е пипнал /пардон, грешка, при шарка ти излизат точици по лицето, а ЦСКА няма точки/. Изобщо не се знае, за да се назначи правилното лечение.

Доста модерно напоследък е и едно направление в медицината, което е широко използвано от ЦРУ и ФБР – „Визуална психодиагностика” – там виждаш снимка на човек или група хора и правиш техен профил, с което подпомагаш работата на съответното следствие. Ей така гледам и вчера ЦСКА от трети-четвърти ред на скромната трибунка за журналисти на ст. „Раковски”. Преди дни ги гледах от вече буренясалите трибуни на „Българска армия” срещу Ботев Враца. Преди седмица пък пробвах да ги видя отвисоко – от прес-ложите на националния стадион. Преди десетина дни също пробвах различен поглед – от една тясна и неуютна кабинка на стадиона в Белфаст. Видяното е ужасяващо, грозно, подтискащо. И от всичките тези различни гледни точки ЦСКА изглежда болен, много болен, дори се опасявам дали не е на ръба на нещо фатално. Защото имам чувството /не знам дали Хаус ще го потвърди/, че не един, а много органи от целия организъм не функционират както трябва. И с някакъв общ пенкилер няма да се мине. Днес обаче най-належащото е пациентът да прескочи трапа. Името на трапа е ТНС. Да, колкото и да е смешно, „червените” го докараха именно до там. Да се съмняваме ще успеят ли срещу уелските ботуши. Ясно е, че цялостно лечение за няколко дни не може да се измисли и да се приложи. В момента, часове след мача в Севлиево, се умува да се сменя ли Павел Дочев или не? Ей богу, не се сещам за друг негов колега в последните 15-20 години, за когото не може на този етап дори един, едничък аргумент да се извади в негова защита. За да бъдем сериозни, двата мача с Клифтънвил ги изваждаме от сметките, дори ежедневните тренировки би трябвало да са по-сложни от тях. В първенството Дочев и неговият ЦСКА взеха една позорна точица до момента, а успоредно с това предложиха и две контролни зрелища с новак в кипърски елит и с тим от „Б” група! Е, за какво да се хванем? За играта може би или за това, че тъпо и упорито пуска играчи, които влудяват все по-оредяващата публика? Казват – колелото на треньорските рокади в ЦСКА все някога трябва да спре! Добре, ама с какво Дочев е заслужил да спре точно на него? Ами то и Пламен Марков е възпитан и интелигентен като Дочев, Любо Пенев пък също бе млад и амбициозен като Дочев. Защо не спря при тях или при Стойчо Младенов, при Паро Никодимов, при Феро, при Йешич, че дори при Зафето. Всеки от изброените е в пъти по заслужил. Няма база, на която да стъпиш и да отсечеш, че точно Павката е човекът и три години няма да мърда. Независимо от резултатите. Така че това би била най-безболезнената раздяла, въпреки че закъсня точно с една седмица. И въпреки че треньорът много е харесван от своите работодатели. Понякога се налага да вземаш решения, които не ти допадат.

Това с треньора просто е най-бързото, най-елементарното и най-безпомощното решение. Но друго просто няма. И да махнеш недолюбвания от феновете Емил Костадинов, това няма връзка с идващия мач в четвъртък. Играчите да си подмениш – не може. Тези са – независимо кой ги е водил. Шефове, директори – все накрая Дочев ги е приемал. Негова си е крайната отговорност. А в нито един от всичките случаи той не демонстрира заявената на пресконференцията в Севлиево независимост, идваща от висотата на квалитета на социалния статус, който той имал в бяла Германия и която може спокойно да изразява в долнопробна България. Стига бе Дочев – и на Бабелсберг или на Тюркиемспор Берлин да станеш треньор, на няколко поредни издънки си просто РАУС! А колелото на треньорските рокади в ЦСКА ще продължи пак да си се върти. Отдавна вече всеки в този клуб му се вие свят от това колело. И от многото други абсурди, съпътстващи ежедневието на „армейците”. Но като го няма д-р Хаус, да надникне в хаоса на ЦСКА и да постави точната диагноза и необходимото лекарство, е бъде точно така – с произволно взети хапчета от аптеката, ще се лекува безразборно. Някой път главата ще спре да боли толкова, но като цяло тялото ще продължи да боледува. Някакви животоспасяващи трансплантации ли трябват, някакви други операции ли – не знам, да му мислят главните доктори. След като не са мислили,когато трябва за предишни свои постъпки. Да спрем тук някъде, че и мен взе да ме наболява главата. Само като се сетя за ЦСКА...