„Имаше доста нерви в този мач. Трябваше да спечелим задължително. Идвахме от една доста неприятна загуба в Полша и шансовете ни станаха малки. Този скандал, който обикновено вдига публиката на домакините, на нас ни помогна емоционално, но загубихме качество”, заяви старши треньорът на националния ни отбор по баскетбол Росен Барчовски след победата на България над Белгия в последното домакинство от евроквалификациите с 92:81 точки и кръг преди последния мач в Грузия.

„В този мач за първи път Деян започна така, както може да играе. Това му беше първият мач, в който показа възможностите си и разбира се Ники, който е висок човек. При тях отстранен беше един човек. Това не беше добре за нас, защото играта ни вървеше, плюс тази неприятна контузия на Златин. Аз съм горд с отбора си. С всички. Имена, ако споменавам, ще пропусна някой, но съм длъжен да отбележа младите момчета от пейката. Горд съм с това, но и ме е яд, защото можехме да бием с по-голяма разлика. Белгийците бяха дошли или да бият с 1 точки, или да паднат с няма знамение колко, тях не ги интересува. Искаха да решат днес всичко, без да са зависими от мача с Полша. Те ще играят трудно срещу тях и затова бяха толкова настървени”, коментира още Барчовски.

За боя в края на първото полувреме, след който бяха дисквалифицирани Деян Иванов и Ники Върбанов, Барчовски сподели: „Не видях какво е станало, тъкмо бях взел таймаут. Ние за втори път тук се бием през лятото. Сега сигурно ще бъда обвинен, че не съм наложил някакви наказания. Ще се повторя – предпочитам тим, който отива и се сбива, отколкото да стой страхливо. Иначе не го препоръчвам, това не е добър пример и дано да няма някакви наказания. Това са ми първите мисли в главата. Боят бе проява на задружност.”

„Да, по-добрата част от играта ни е защитата. Обърнахме страхотно внимание на това. И като работа, и като отношение. Тук ролята на Пешич е без коментар. В нападение, да, имаме пропуски. Днес играхме добре, но изпаднахме в една дупка и малко се пообъркахме. Бъдеще има, защото имаме млади играчи и има колектив. Тези млади играчи имат да работят страхотно. Не се отличаваме много от всички отбори в Европа. Никой не ни смачква. Мисля, че имаме бъдеще и дано да е много голямо, но треньорът е често по-голям мечтател, отколкото реалист”, завърши наставникът на мъжкия ни състав по баскетбол Росен Барчовски.