Преди последният кръг от квалификациите за Евробаскет 2011 при мъжете най-сигурният шанс за класиране на България е победа на националите с поне 29 точки срещу Грузия. Такъв успех ще класира баскетболистите ни на второ място в група С, а в същото време със сигурност ще нареди тима ни сред двата най-добри отбори от трите групи, пише bgbasket.com.

В момента класирането на България зависи освен от задължителна победа с разлика в Грузия и от мача между Черна гора и Израел. Двата отбора се срещат, за да определят кой ще завърши на първо място в група А. Загубилият ще бъде с актив от 5 победи и 3 загуби, колкото би имал и българският национален отбор при победа в Тбилиси. Ако приемем вариант, че черногорците бият с една точка, то израелците ще имат точкова разлика от + 77. При победа на българите с 29 точки разлика, то нашите ще станат + 78, което съответно би класирало тима. Разбира се, всяка победа на Черна гора или Израел с по-голяма преднина намалява и разликата, с която нашите трябва да бият.

Общо-взето вариантите за класиране са 3 при задължителна наша победа в Грузия:

1. Сумарно взети точките от победата на България плюс точките от загуба на Израел в Черна гора да са равни на минимум 30.

2. Сумарно взети точките от победата на България плюс точките от загуба на Черна гора от Израел да са равни на минимум 26.

Тоест, ако България победи с 29 точки, един от Черна гора или Израел ще падне със сигурност с 1 точка и така националите ще излязат пред тях. При победа с по-малка разлика вече България е зависима от изхода на мача в Черна гора.

3. Сумарно взети точките от победата на България плюс точките от загуба на Македония в Босна да са равни на минимум 37.