Един от най-популярните баскетболисти играли в България Прийст Лодърдейл пристига утре в София и после ще се присъедини към новия си клуб Черноморец в Бургас. Там Пи Ел ще тренира под ръководството на бившия си съотборник в ЛукОйл Академик Дечо Коешинов.

„Да, той е най-популярният чужденец, играл в България и точно това е идеята на клуба – популяризацията на баскетбола в Бургас. Мисля, че Пи Ел ще помогне много за това нещо, защото каквото и да говорим той си е да не кажа икона на ЛукОйл, но икона на баскетбола и точно това ще използваме и ние. Свързахме се с неговия мениджър и най-важното е, че той все още много обича България и това, че ще играе за познати хора за него в лицето на Владо Боянов и мен, мисля, че това беше една от главните причини той да се съгласи”, заяви пред Гонг старши треньорът на Черноморец Дечо Коешинов.

Пи Ел пристигна в България през 2002-а година, когато подписа договор с ЛукОйл Академик. С неговото ме се свързва и началото на доминацията на „студентите”. От 2004-а година Лодърдейл има и български паспорт. След като напусна скандално страната, заедно с Брайънт Смит, центърът игра в няколко арабски държави и Китай.

По времето на Емил Коен имаше вариант за завръщането на Прийст Лодърдейл в родното първенство с екипа на ЦСКА, но американецът така и не пристигна в София.

Колкото до физическото състояние на Пи Ел Коешинов каза: „Надявам се всичко да е наред. Все пак е изиграл последните си сезона на много добро ниво. Показателите му в Саудитска Арабия и в Иран, а и преди това в Китай са добри. Надявам се да покаже истинското лице, което ни познаваме. Всичко е уточнено, затова исках да запазя нещата в тайна до последно. Ще го представим отново на българската публика. Той си е най-добрият чужденец, за мен поне, който е играл в България.”