На календарния конгрес на международната федерация по борба, България бе одобрена за домакин на олимпийската квалификация по борба в трите стила, която ще се проведе през март 2012 година.

В същото време през първия ден на световното първенство по борба, се получиха доста изненади. И в трите категории, които се провеждат днес, олимпийските шампиони от Пекин, загубиха решаващите си срещи.

От българските участници единствено Венелин Венков ще се бори за бронзовия медал с Роман Аморян от Армения. В първата си среща за деня Венков победи Ерериев от Киргистан с 2:1 части, но след това отстъпи пред четирикратния световен шампион Суриян от Иран с 0:2 (0:2, 2:2). В последствие иранецът се класира за финала и изтегли Венков на репешаж. Там българинът победи последователно Букар (Алжир) с 2:0 и Хаабамаки от Финландия и ще се изправи срещу бронзовия медалист от Пекин Аромян.

Много добро впечатление остави дебютантът в българския отбор Емилиян Тодоров, който в категория до 66 кг победи в първия кръг Уванг от Китай с 2:1 части (0:1, 1:0, 2:0). В следващия кръг българинът се изправи срещу много силния румънец Йон Данаил, надигравайки го с 2:0 части (4:0, 3:2). На 1/4-финала обаче Емилиян отстъпи на Васъс Разиманов с 0:2 части. След това турчинът бе елиминиран на полуфинала от Армен Вартанян и не можа да изтегли Тодоров на репешаж.

В категория 96 килограма Калоян Димчев победи последователно Филип Козей от Словакия с 2:0 части (4:0, 1:0), Давид Вала от Чехия с 2:0 (1:0, 2:1), но отстъпи на 1/4-финала пред Азив от Иран с 0:2 части. В последствие иранецът се класира за финала, надигравайки олимпийския шампион Кужтох от Русия и изтегли българина на репешаж. Там обаче бронзовият медалист от 2006 година загуби от Давид Салдадзе и остана извън медалите.