Сълзи, спонтанни прегръдки, радостни викове и най-общо масова еуфория обхвана турските фенове веднага след успеха на местния баскетболен национален тим на полуфиналите на Световното първенство. Космополитният Истанбул и цяла Турция пък вече тръпнат в очакване на големия финал довечера срещу Съединените Американски Щати. Сблъсъкът за златото е от 21.30 часа в зала „Синан Ердем”, която снощи бе свидетел на най-големия успех в историята на турския баскетбол. В късните часове на нощта запалянковците огласяха улиците със скандирания и клаксоните на автомобилите си.

„Мислите, че имаше тактика в последните 4 секунди? Това си беше просто късмет! Мислехме просто как да вкараме кош. Имахме късмет, защото те играха по-добре от нас. Това беше мечтан пробив. Определено най-трудният мач за нас”, най-искрено сподели щастливият старши треньор на Турция Богдан Таньевич.

„Имах възмжност за пробив, така че го използвах. Не чуваш нищо, не виждаш нищо в такива моменти. Това беше може би най-важният двубой за нас. Борихме се. Беше изключителен мач”, заяви героят на мача Керем Тунчери.

Наставникът на победения снощи тим на Сърбия Душан Ивкович пък призна, че късметът този път обърна гръб на неговия състав, но заяви, че именно Сърбия е заслужавала успеха. „Получи се тежък и интересен сблъсък. Спечелихме първото полувреме, но през второто постепенно гобухме контрол и за съжаление загубихме и нашата концентрация в края. Може би късметът се обърна срещу нас с последния кош на Тунчери. Мисля, че Сърбия беше по-добра и ние заслужавахме да спечелим. Трябва да се подготвим за малкия финал за бронзовите медали. Пожелавам успех на Турция”, каза Ивкович, чийто отбор ще спори с Литва за бронзовите медали на шампионата. Малкият финал пък стартира в 19 часа.

Петото място също престои да бъде определено днес, като от 15 часа Испания ще излезе срещу Аржентина.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.