Европейската футболна централа УЕФА обяви, че всеки един от 32-та клуба-участници в Шампионската лига ще прибере най-малко по 7.2 милиона евро за попадането в най-комерсилания европейски клубен турнир.

Евентуалният победител в надпреварата взима гарантирани 26.7 милиона евро, добавиха от УЕФА, като това е сумата преди да се добавят бонусите за спечелване на групите и парите от телевизионни права.

През миналия сезон, 746.4 милиона евро бяха разпределени между участниците, като шампионът Интер прибра общо 48.76 милиона евро, в които са включени 19.6 милиона от телевизионни права.

От централата добавиха, че тимовете ще получат "бонус за участие" на стойност 3.9 милиона евро за груповата фаза, плюс "бонус за спечелване на мач", който за всеки мач от групите е ма стойност 550 000 евро.

Това ще гарантира на всеки тим минимум 7.2 милиона евро от групите, а това е малко повече от 7.1 милиона евро, които УЕФА даваше през миналата кампания. Клубовете освен това ще получат т.нар. "бонуси за представяне" - 800 000 евро за всяка победа и 400 000 евро за равен.

Клубовете ще получат допълнителни 3 милиона евро за класиране в Топ 16, още 3.3 милиона евро за достигане на четвъртфинал и още 4.2 милиона за място на полуфиналите.

"Победителят на финала на 'Уембли' на 28 май ще спечели допълнителни 9 милиона евро, втория в крайното класиране ще вземе още 5.6 милиона евро", се казва още в изявлението на УЕФА.