Жозе Моуриньо отхвърли възможността да поеме националния отбор на Португалия за квалификационните мачове за Евро 2012 следващия месец. Новината бе съобщена от португалския специалист, който в момента е начело на Реал Мадрид.

"Заради моята лична чест и заради страстта ми към Португалия не мога да кажа "не", но също не мога да кажа и "да". Бих се съгласил, ако бях свободен, но не е така, сега съм длъжен да служа на клуба си. Чувствам, че в Реал Мадрид биха приели негативно една подобна моя стъпка. От клуба имат правото да ме спрат да не поемам тази работа. Няма как да има съгласие от страна на Реал Мадрид. За мен този въпрос вече е приключен", коментира Моуриньо.

Португалската футболна федерация влезе в контакт с Жозе Моуриньо и му постави въпроса дали той ще може да води националния отбор в европейските квалификации срещу Дания на 8 октомври и срещу Исландия четири дни по-късно.

Селекционерът на португалския отбор Карлош Кейрош беше уволнен този месец. Специалистът получи наказание от шест месеца да не практикува професията си заради обида срещу антидопингови агенти.

В първите си квалификационни мачове за Евро 2012 Португалия завърши наравно 4:4 у дома с Кипър и загуби с 0:1 навън срещу Норвегия.