Българската федерация по баскетбол вече назначи специална комисия, която да разгледа протеста на редица родни рефери, които се обявиха за смяната на настоящия председател на Съдийската комисия Стефан Станев.

52-ма баскетболни съдии, комисари и секретари заплашиха да бойкотират мачовете от държавните първенства, ако не бъдат направените промени в управлението на Съдийската комисия.

Ето и какво сподели президентът на БФ Баскетбол Михаил Михов в специално отворено писмо до медиите. Публикуваме го без редакция:

О Т В О Р Е Н О    П И С М О

Във връзка с Декларацията на група съдии от гр. София и породилата се дискусия в баскетболните среди и медиите по проблемите в баскетболното съдийство, като Президент на Българската Федерация по баскетбол, бих желал да запозная 120-те баскетболни клуба, съдийската общност, медиите, заинтересовани от баскетболното съдийство, и всички любители на баскетбола в България с моето мнение за миналото, настоящото, бъдещото развитие и проблемите на баскетболното съдийство.

Проблемът в баскетболното съдийство се заражда през далечната 1993 г., когато се създава Съдийската колегия със статут на самостоятелна организация, със собствени правила и неформални механизми, определящи отношенията между съдиите (което създаване е в пълно противоречие със Закона за физическото възпитание и спорта).

Един пример за неправилната (сбърканата) система: Председателят на Съдийската Колегия се е избирал от нейните членове (съдии), което автоматично го прави зависим и не му дава възможност да налага своята концепция за развитие и контрол на съдиите.

Тази организация на съдийството в България е довела до вредни явления и практики: създаване на лобита, “преврати”, влияние на регионалните колегии, и най-вредното – “НАРЯДЪТ”, който се е превърнал в основна “морална” и материална” единица за българския баскетболен съдия.

Съдийската Колегия като самостоятелна организация се е опитвала и е оказвала влияние върху всички процеси в българския баскетбол, което рязко противоречи на функцията и ролята на съдиите в баскетбола (съдиите са важна част от организацията на баскетболната игра, но те помагат за безпроблемното й протичане и атестат за тяхната добра работа е те да останат “незабелязани”).

За отстраняване на всички тези вредни за българския баскетбол явления, на Общото събрание през 2008 г. бяха направени промени в Устава на БФБ:

- Съдийската Колегия беше заменена с Съдийска Комисия, която приема вскички функции да организира, развива и управлява съдиите в баскетбола;

- Съдийската Комисия се управлява от Председател, който се назначава от Президента на БФБ, за да координира работата на съдиите и подписва от името на БФБ с тях Договор за обслужване на баскетболните първенства.

За съжаление 2-годишния период от промяната се оказва недостатъчен за заличаване на вредните явления в съдийството, и случаят от миналата седмица е техен продукт.

Назначените от мен и одобрени от УС на БФБ: Стефан Станев – Председател на Съдийската Комисия, Камен Тошев – Зам. Председател на Съдийската Комисия и Валентин Лазаров – Член на Съдийската Комисия – по наше мнение са най-подготвени, с авторитет и необходимия ценз съдии, които при новите условия и правила ще могат да приложат своя опит и компетентност, за да доведат до край реформата в българското баскетболно съдийство.