Новият селекционер на България Лотар Матеус вече проведе няколко занимания с националния отбор, и доби първи преки впечатления от футболистите. Матеус показа типичен дипломатичен стил, отговори с усмивка на всички въпроси, и имаше какво да каже по всички теми.

„Благодаря на всички за присъствието, малко е изненадващо, че има в един ден две пресконференции на БФС. Много се радвам, че ми предстои първият мач начело на националния отбор. Ако загубим този мач, ще се отдалечим много от целта си – класиране на Евро 2012. Затова използвах 10-те дни след подписването на договора, да се запозная с българската обстановка, и да проуча съперниците,” коментира Матеус.

„За нас няма как да е приятно, че Димитър Бербатов няма да се върне в националния отбор, но трябва да приемем решението му. Знам, че се учудихте, че Валери Божинов не попадна в състава, аз говорих с него, и той е на мнение, че не се намира в най-добрата си форма в момента. Въпреки това вярвам, че с футболистите, които повикахме, можем да победим Уелс. Имаме и кадрови проблеми, Миланов и Минев няма да играят, и двамата имат мускулни травми,” каза още той.

„Можем да спечелим този мач само с футболисти, които са 100% здрави и подготвени за него. В отбора цари много добра атмосфера, и утре ще отпътуваме за Уелс уверени, че можем да спечелим този мач,” оптимистично отбеляза немският специалист.

„За мен има само проблеми, които могат да се решават. Имаме отбор, с който мога да реагирам на всяка една ситуация. Както с футболистите, които съм повикал, така и тактически можем да променяме схемата. Съжалявам, че те ще отсъстват, но тези неща са част от футбола, и работата на един треньор е да решава такива проблеми,” продължи Матеус.

„Имам идея, как ще изглежда отборът в петък. Но проявете разбиране, че не искам да говоря по темата още. Днес няколко играчи се присъединиха към нас, очакваме още Домовчийски от Берлин. Разбира се, от тези няколко дни, в които сме заедно, имам първи впечатления. Освен това познавам много от футболистите от преди. Но имах възможността да се запозная с останалите чрез DVD-та, както и на мача, който гледах на живо,” заяви треньорът.

За дебютантите в национала Бодуров, Пейков и Димов, той допълни: „Получих информация, че тримата нови са добри футболисти и се убедих чрез DVD-та. Още от концепцията ми като национален селекционер на Унгария, си имам свои план. Както знаете, в началото извиках 25 футболисти точно по тази причина, да се запозная с всички тях. Защото всички знаем, че има 11 титуляри и седем резерви. Но въпреки няколкото контузии, съм щастлив, че има толкова футболисти, които да повикам.”

„Трябва да използваме система, според която съперникът да се нагажда към нас, а не обратното. Ще имаме система, която да ни дава достатъчно опции. Но няма да улесня селекционера на Уелс, като ви кажа предварително каква ще е системата,” бе отношението на Матеус за сблъсъка с Уелс.

„Българският футбол е на по-високо ниво от унгарския. Тук не говорим само за клубния футбол, а и за качествата на отделните футболисти в националния отбор. Но има неща, върху които трябва да работим. Искам само да дам пример от вчера, имаше два мача, в които взеха участие национали на България, и това става преди един толкова важен мач, като този с Уелс. Това пречи на подготовката да бъде проведена пълноценно. Играха вчера, днес не могат да тренират, а утре заминават за Уелс. Но и с това ще се справим,” каза още екс-селекционерът на Унгария.

Последният въпрос към него бе съпътстван с телефонен звън на българска версия на популярен гръцки хит. А Матеус развеселено завърши:„Разбирам част от нещата, които се говорят, защото има идентични думи със сръбския език. Но се надявам за в бъдеще да науча повече, за да мога да засвидетелствам уважението към вашата страна.”