Английският гранд Ливърпул има нов собственик! Това е американската комапния Ню Инглънд Спортс Венчърс, която притежава и бейзболния Бостън Ред Сокс.

Новината бе потвърдена със специално съобщение, публикувано на официалния сайт на клуба. Сделката трябва да бъде одобрена от ръководството на Висшата лига.

„Щастлив съм, че успяхме да завършим процеса с продажбата на клуба. Бордът на директорите реши да приеме предложението на Ню Ингланд Спорт Венчърс, тъй като то най-добре покри нашите критерии. Философия на компанията е победата и те го демонстрираха с бейзболния отбор на Ред Сокс. В последните няколко седмици имахме срещи в Бостън, Лондон и Ливърпул и останах наистина впечатлен от намеренията им за Футболен клуб Ливърпул”, заяви президентът на клуба Мартин Броутън.

„С премахването на тежестта от кредитите, тази оферта ще ни позволи да се съсредоточим в инвестирането в самия отбор. Разочарован съм само от факта, че настоящите собственици Том Хикс и Джордж Джилет се опитаха да направят всичко, за да предотвратят сделката. Сега трябва да преминем през съдебно производство, за да я приключим”, каза още той.

В момента Ливърпул има дългове от 237,4 милиона паунда към основния си кредитор Кралската банка на Шотландия, но новите собственици са поели ангажимент да погасят всички задължения. Банката е поставила краен срок 15 октомври за рефинансиране на дълговете, като в противен случай ще бъде начислена наказателна лихва от 60 милиона паунда.