Каролин Возняцки, която е отявлена фенка на английския гранд Ливърпул, е новата номер 1 в световния женски тенис. Това стана факт след победата на Возняцки над Петра Квитова (Чехия) с 2:0 сета - 6:3, 6:2, в третия кръг на тенистурнира в Пекин.

Така в понеделник 20-годишната полякиня с датски паспорт ще измести Серина Уилямс (САЩ) от върха на световната ранглиста на УТА. По-малката от сестрите Уилямс не е играла откакто спечели титлата на Уимбълдън или от края на юни насам, поради контузия на крака.

През тази година Возняцки има шест титли, като освен това достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ и на Ролан Гарос. Каролин Возняцки е 20-та тенисистка в историята, която става номер 1 в света.

На четвъртфиналите в Пекин датчанката ще срещне бивша номер 1 в света - Ана Иванович (Сърбия), която отстрани поставената под номер 7 Елена Дементиева (Русия) с 7:6 (2) и 7:6 (4). В другите срещи от днес деветата в схемата Ли На (Китай) се наложи над Анжелика Кербер (Германия) с 6:2, 6:0, а Анастасия Севастова (Латвия) преодоля 13-а поставена Надя Петрова (Русия) без игра поради отказване на рускинята.