Испанецът Хорхе Лоренсо с Ямаха спечели първа световна титла в кариерата си на пилот в шампионата "MotoGP", след като завърши трети в Гран При на Малайзия.

Победител в състезанието стана Валентино Роси също с Ямаха, а така "Доктора" прекъсна най-дългата си суша без спечелен кръг от шампионата. Лоренсо ставаше шампион, ако бе завършил и девети, но младият испанец показа, че ще се бори докрай за победата, след като стартира от пол-позишън и поведе колоната. Голямо напрежение в началото му оказваше Андреа Довициосо.

По това време Роси бе далеч от лидерите на едва 11-то място. Борбата му за по-предни позиции обаче бе прекрасна и само до третата обиколка той бе трети, настигайки Довициосо и Лоренсо. Довициосо изпревари Лоренсо малко след това, а същото направи и Роси обиколка по-късно. На "Доктора" не му бе трудно да изпревари и Довициосо и да поведе в колоната, след което да спечели и състезанието, финиширайки за 41:03.448 минути. Довициосо остана втори на 0.224 секунди зад него, а Лоренсо изоставаше на цели шест секунди от лидера. Бен Спийс остана четвърти, а Алваро Баутиста завърши пети. Шестата позиция бе за Ники Хейдън.