Бразилският национален отбор по волейбол стана световен шампион за трети пореден път, след като се наложи абсолютно безапелационно с 3:0 гейма над Куба във финала в Рим. След като се посрамиха в мач-пародия срещу България, се оказа, че в края на краищата бразилците са си направили правилно сметките, за да стъпят пак на върха.

Първата част бе спечелена от кариоките с 25:22, във втората те вече смачкаха Куба, която застана на пътя на България за полуфинала, и надделяха с 25:14. Третият гейм отново премина под диктовката на Бразилия, и бе спечелен с 25:22, за да приключат бързо-бързо срещата, за час и 14 минути.

Двата тима се срещнаха за втори път на този Мондиал, като в първата среща Куба надделя с 3:2 във Верона.

Бразилците реализираха 27 точки от противникови грешки, почти двойно повече от тези на Куба. Блокадата на кариоките също работеше по-добре, както и повечето други елементи, нужни за успеха.

Така момчетата на Бернардо Резенде запазиха статута си на номер 1 в света, и след Аржентина 2002 и Япония 2006, не отстъпват позиции. Още повече – Селесао няма загубен гейм във финала вече на второ световно първенство.

Леандро Висото бе най-резултатен във финала, като реализира 19 точки. Вилфредо Леон отбеляза 15 за Куба, но това не бе достатъчно да спре устремената към титла Бразилия.

Индивидуални награди:

Най-добър нападател: Максим Михайлов (Русия)

Най-добър блокировач: Роберланди Симон (Куба)

Най-добър изпълнител на сервис: Клейтън Стенли (САЩ)

Най-добро либеро: Фернинанд Тиле (Германия)

Най-добър разпределител: Никола Гърбич (Сърбия)

Най-добър реализатор: Иван Перес (Испания)

Най-полезен играч (MVP): Мурило Ендрес (Бразилия)

Крайно класиране:

1. Бразилия

2. Куба

3. Сърбия

4. Италия

5. Русия

6. САЩ

7. БЪЛГАРИЯ

8. Германия

9. Аржентина

10. Чехия

11. Франция

12. Испания

13. Камерун, Египет, Япония, Мексисо, Полша, Пуерто Рико

19. Австралия, Канада, Китай, Иран, Тунис, Венецуела