Селекционерът на българския национален отбор Лотар Матеус заяви на Летище София преди отпътуването на тима за Турция, че иска нивото на игра да се вдигне. Утре „трикольорите” ни излизат в приятелски мач срещу Саудитска Арабия.


„Очаквам добър мач и добър резултат. Новите играчи трябва да покажат възможностите си. Всички знаят, че няма да можем да разчитаме на двамата Петрови (Стилиян и Мартин), Валентин Илиев е контузен, което означава, че в титулярната единайсеторка не могат да излязат трима играчи. Затова трима нови играчи ще трябва да ми покажат качествата си”, сподели Матеус.
Наставникът даде да се разбере, че не е бил екзалтиран след успеха над Уелс с 1:0, но за сметка на това футболистите са били особено щастливи от победата.

„Разбрах, че футболистите са щастливи след мача, заради резултата, но им казах вчера на кратка среща, че трябва да бъдем по-концентрирани, да вдигнем нивото, да играем по-добре, а когато играем на ниво, можем да бъдем сигурни, че ще имаме и добри резултати.”

„Независимо дали е приятелски мач или квалификация, двубоите на националните отбори са нещо специално. Това трябва да бъде нещо специално и за футболистите. Аз съм изиграл 150 мача за своята страна и винаги съм бил мотивиран, няма значение дали срещу Сан Марино, Люксембург или срещу Бразилия и Аржентина. Смятам, че за всеки един играч е важно да бъде щастлив, че е в този отбор”, добави още селекционерът.

„Бих искал моят отбор да играе срещу тимове като Бразилия, Аржентина, Германия. Когато бях треньор на Унгария, играхме точно срещу такива съперници. Защото това са отборите, от които можеш да се учиш. Уважавам всички други тимове. Но мисля, че за в бъдеще играчите ми ще успеят да се развият, когато играят срещу най-добрите в света.”

„За Михаил Венков, получих информацията си преди една седмица. Той е добър играч. Миналият сезон е изиграл много мачове. През тази кампания седи предимно на пейката. В момента има липса на защитници, особено отляво. Това, че съм го викнал за мача утре, не означава, че той ще играе”, сподели немският спец.

„Когато бях на 19 години, тогава изиграх първия си мач за националния отбор. И бях готов. Трябва да се даде шанс на един футболист, който никога не е играл в националния отбор. Ето например – Бодуров, той игра много добре в Уелс. Мисля, че и другите нови футболисти могат да се справят толкова добре.”

„Не мисля, че можем да сменим стила на игра на отбора. Не е правилният момент да променяме и система, с която се играе на този етап. Може би да използваме максимум още една. Можем да променяме играчите в бъдеще. Но що се отнася до нашата система, може да се наложи тя да бъде изменена по време на даден мач, така че трябва да имаме и втори вариант”, добави той.

„Сега, аз не съм клубен треньор и не работя с играчите всеки ден. Ако бях клубен треньор, можех да осъществя плановете си за две-три седмици. В националния отбор обаче правим няколко тренировки, мач, пътуване, отново две тренировки, мач, пътуване, нови две тренировки и след това футболистите се разотиват. Трябва да действаме стъпка по стъпка. А в момента да усъвършенстваме играта с настоящата система”, завърши Лотар Матеус.