Вчера бе 10.10.10 г. – най-щастливият ден от първото десетилетие на 21 век, според нумеролозите. Странна работа са тия нумеролози. В датата имало три десетки, а и денят бил неделя. О, май год! Биха казали в някои географски ширини. Айде бе, а в другите дни можем ли да бъдем щастливи? Милиони суеверни и вярващи на числата вдигнаха сватби, годежи, пускаха фишове или просто се напиха до безпаметност, видите ли, защото все пак е 10 октомври, 2010 година. Числото „10” е символ за висша хармония. В изотерическата литература се смята за проявление на божествения замисъл в материалния свят, а трите десетки на куп вчера имали магически сили. Метеролозите пък ни препоръчаха да гледаме падащите звезди вечер, защото и те били специални и магически в този ден...

Останаха още два „щастливи” дни в следващите години, в които имаме право да бъдем щастливи, третият ще е рожденият ми ден през 3001. Ега не го дочакаме...

За привържениците на Ливърпул има много паметни и щастливи дати. Прекалено много и всеки, който е запознати с историята на този велик клуб може да го потвърди. Има и срамни, трагични изпълнени с мъка дни, но въпреки всичко този велик клуб продължава да го има. Живее и съществува въпреки всичко и въпреки всеки. Просто такава му е съдбата – да бъде специален.

Днес, 11-ти октомври, за Ливърпул започва нова историческа седмица. Може би най-запомнящата (до следващата такава), а за „червените” фенове датата 12-ти октомври може да се окаже най-щастливият ден в живота им, въпреки че денят е вторник, а и в изписването на самата датата не са наредени три десетки, а само две... не знам какво ще кажат нумеролозите, но и не ме интересува.

Може би в последната седмица ви писна да четете и слушате за Ливърпул, особено, ако нямате връзка с отбора или пък ви е безразличен. Не, Ливърпул не може да ви бъде безразличен, така че ще се наложи да четете още.

През изминалата седмица клубът бе уж продаден. Поне такава информация се появи на официалния сайт на „червените” в ранните часове на 6-ти октомври. Милиони са отдъхнали след безсънната нощ. Да не забравяме обаче, че говорим за Ливърпул, където нещата стават трудно, мъчително, в последния момент, за да оставят ясна диря след себе си. Само няколко часа след обявяването на принципната сделка започнаха да валят какви ли не информации, откъде ли не. Част от които бяха потвърждавани от президента на Мартин Броутън, други не. Има сделка, но всъщност не!

Отново черни облаци над „Анфийлд”. Неяснота, всеки има своята истина по-въпроса, хиляди тълкувания на ситуацията. Все пак всичко в живота има своята развръзка. Развръзката за Ливърпул е близо и тя ще стане ясна до края на седмицата. Съдбоносното решение за началото на края или за нова страница в историята на Ливърпул ще бъде взето до петък.

Утре, Върховният съд на Великобритания ще заседава и трябва да се произнесе дали продажбата на Ливърпул на американската компания New England Sports Ventures е легитимна или не.

ФАКТИТЕ

Вечерта преди заседанието на Борда на директорите на клуба, който трябва да вземе решение, коя от двете постъпили оферти да приеме, собственикът Том Хикс самосиндикално се опитва да премахне двама от членовете и на техните места да назначи своя син и вицепрезидента на една от компаниите му. Ходът на тексасеца цели, да си осигури превес в гласовете и евентуално да осуети сделката. Преди промяната, която според Мартин Броутън е незаконна, 5-членният борд гласува с 3:2 гласа продажбата да се осъществи. Според Хикс обаче, рокадата в ръководния орган е направена според правилата, а в този случай гласовете се обръщат 1:4 в полза на двамата янки – т.е. няма приета офера.

Това е казусът, който съдът трябва да реши и който може да промени всичко.

ВАРИАНТИТЕ

1) Съдът одобрява сделката. Кандидатът купувач – New England Sports Ventures вече премина успешно теста на Висшата лига и решението на съда трябва да бъде окончателно. При положително развитие на случая, американската компания гарантира покриването на настоящите задължения към „Кралската банка на Шотландия”, която е основен кредитор на клуба. В рамките на трите си години управление, Хикс и Джилет натрупаха дългове в размер на 282 млн. паунда, като при пристигането си на „Анфийлд” , „обещаха”, че нито цент от заемите няма да бъде прехвърлен върху клуба. Собственикът на NESV Джон Хенри вече е провел предварителни разговори в хора от „Кралската банка на Шотландия”, които са склонили да дадат нова отсрочка за погасяването на задълженията, но поетият ангажимент ще бъде изцяло върху новия собственик.

2) Съдът се произнася в полза на Хикс. С три думи – началото на края... При подобно стечение на обстоятелства вариантите пред американеца (Том Хикс) са два, но за клуба си остава само един – банкрут. Крайният срок за погасяване на заемите към кредитора е 15 октомври, петък, а ако дотогава Хикс не успее да рефинансира кредитите, управлението на Ливърпул ще бъде поето от банката, а клубът ще бъде обявен в администрация. Това от своя страна ще доведе до отнемане на девет точки от актива на отбора в първенството, което би приближило „червените” до логичното отпадане в по-долна дивизия.

Е, кога ще бъде най-щастливият ден за привържениците на Ливърпул? Предстои да видим или може би не...