Фрапиращ факт около мача Италия – Сърбия от квалификациите за Евро 2012 разкриха домакините от Апенините – на стадион Луиджи Ферарис в Генуа сръбските привърженици, които предизвикаха прекратяването на мача, изобщо не са били проверявани на входа за оръжие и други забранени предмети.

Това обяснява как основният организатор на безредиците вътре в съоръжението – арестуваният по-късно фен Иван Богданов, с лекота е успял да вкара клещи, с които да разреже предпазната мрежа между трибуните и терена.

„Влизането на стадиона беше критичен момент по различни причини”, заяви Роберто Масучи, говорител на правителствения отдел, отговарящ за сигурността на спортни прояви.

„Проверките на влизане отпаднаха с цел да пуснем сръбските фенове да влязат на стадиона, с цел да се избегнат повече щети в град Генуа.”

„Там вече имаше размирици по улиците, а стадионът е на неуместно място, точно в центъра на града, така че нямахме възможност да осигурим буферна зона, където да проверяваме всеки човек индивидуално.”

„Също така трябва да се помисли за криминални присъди за тези фенове, тъй като те действаха по предварително обмислен план”, каза още Масучи.