На 21 октомври /четвъртък/ от 11,00 ч. в зала „Фестивална” за четвърта поредна година ще се проведе традиционният Европейски ден на здравословно хранене и готвене с деца. В него ще участват 350 деца на възраст от 10 до 12 години от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания. Инициативата е на Представителството на Европейската комисия у нас и на Евро – Ток България /Европейско сдружение на професионалните готвачи/ в партньорство с Министерството на физическото възпитание и спорта и Столична община.

На откриването на празника ще присъства Иван Ценов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта.

По време на Европейския ден на здравословното хранене и готвенето с деца учениците ще имат възможността да играят баскетбол, волейбол, футбол, бадминтон, тенис на маса, канадска борба, йога, джу джицу. Във всяка спортна секция ще има минимум двама изявени български треньори или спортисти – Георги Глушков, Нораир Нурикян, Любомир Амиорков, Вероника Бонкова и др., които ще демонстрират пред децата различните спортове, ще им показват правилата и ще ги информират къде и как могат да практикуват системно даден вид спорт.

Участниците в празника ще получат професионални кулинарни полезни съвети по здравословно хранене чрез ефекта на играта и забавленията. Целта е да се преодолеят нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност като основни фактори за рязкото увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата.

Събитието се реализира в рамките на Европейската година за борба с бедността и социалното включване.

ПРОГРАМА

10.15 - 10.50 ч. Пристигане и настаняване на децата;

11.00 - 11.30 ч. Официална част по откриване на събитието - химни на Обединена Европа и на България – поздравления към децата от страна на официалните гости, министри, посланици и спортисти;

11.30 - 12.30 ч. Здравословно готвене – Децата и гостите заедно приготвят здравословно меню;

12.30 - 14.00 ч. Организирани подвижни игри в различни видове спорт /баскетбол, бадминтон, тенис на маса, канадска борба и др./ – децата участват заедно с изявени български спортисти;

14.00 ч. Закриване на събитието, раздаване на подаръци и отпътуване на децата.