Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова вече пети месец третира за предстоящия нов сезон. В момента красивата ни спортистка е на глетчера Тукс в Австрия заедно с баща си. Пред Гонг Виктор Жеков разкри, че Сани тренира мъжки техники, които никоя жена, че дори и не всички мъже, са използвали в бордъркроса. След четири дни пък знаменоската на България на Олимпиадата във Ванкувър ще получи новия си уникален прототип – нов борд, изготвен спрямо новите бързи трасета и данните й. Условията и снежната покривка в Австрия са добри и затова фамилия Жекови предпочитат да останат там до началото на декември, когато е първият старт за сезона – от 7 декември в Леха ам Арлберг.

Ето какво разказа пред Гонг от Австрия Виктор Жеков:

„Чувстваме се добре, здрави сме. Всичко върви по план и много добре. В момента сме на глетчера Тукс в Австрия. Тренираме много добре заедно с бордъркрос отборите на Австрия, Германия, Финландия и Холандия. Очакваме след два дни да дойдат и канадците. Построили сме много добра стартова секция формат Световна купа с доста сложни елементи. В момента пък започваме да строим ново трасе с доста по-голяма дължина. Имахме много хубаво време само с един лош ден от две седмици насам.

По всичко личи, че сме абсолютно възстановени от контузията по време на Олимпиадата във Ванкувър. Сани няма никакви проблеми. Летните кондиционни тренировки преминаха отлично и на всички тестове постигнахме същите, че дори и по-добри резултати от миналогодишните.

От месец май досега тренираме непрекъснато. Това ни е втори лагер насам на сняг и се надяваме до декември да сме максимално дълго време на сняг. Първите ни състезания са тук в Австрия в Леха ам Арлберг в началото на декември (от 7-ми) първата Световна купа. В момента на глетчера Тукс има много добри условия, а и много добра подкрепа от самия курорт заради която се събрахме толкова отбори. Другата ни възможност е да сме в Швейцария, но там е твърде скъпо и за съжаление трябва да плащаме твърде високи такси за тренировъчните трасета, а и там условията в момента са по-лоши от тези при нас в Австрия. Винаги нагаждаме снежната си подготовка спрямо снежните условия и според мен ще останем в Австрия тази година.

Финансово сме обезпечени, за което благодаря на всички, които са ангажирани с това. Няма да се спирам поотделно на кой какво, но имаме подкрепа от страна на Министерството на спорта и федерацията по ски. За сега всичко е наред.

Новото покрай нас е, че много скоро ще имаме нов прототип сноуборд, който ще може да тестваме след 4 дни и е специално изготвен за Сани. Работим върху някои нови техники, които до сега не са ползвани от жени. Специално в бордъркроса има мъже, които ги използват за преодоляване на някои от по-специалните конфигурации. Новият прототип е с изменени параметри, защото след промяната през последните години трасетата станаха много по-бързи. Съвсем естествено е да се опитваме да създаваме оптимално най-добрия уред за спускане по тях. Техниката, която ползваме трябва да е развита спрямо развитието на самата дисциплина на трасетата. Бордъркросът като дисциплина се развива много бързо и сериозно през последните 4-5 години. През целия последен 4-годишен цикъл всички състезатели започнаха да използват екипировка, която е специално създадена за тях спрямо техните техники на каране и спрямо личните им данни. Това е практика при всички топ отбори и състезатели.”