Около 400 деца участваха в проявите, посветени на днешния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца, организиран в зала „Фестивална” от Представителството на Европейската комисия в нашата страна и Евро –Ток България /Европейско сдружение на професионалните готвачи/ в партньорство с Министерството на физическото възпитание и спорта и Столична община. Сред участниците на възраст от 10 до 12 години бяха ученици от столични общински и частни училища, както и възпитаници на специализирани учебни заведения за деца с увреден слух.

„Благодаря на Представителството на Европейската комисия у нас и на Евро – ток България, че за пръв път включиха и спортни занимания в това събитие, посветено на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. Пожелавам успех на всички деца, които участват в днешната инициатива”, каза при официалното откриване на проявата Иван Ценов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта.

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се отбелязва за четвърта поредна година в България, но за пръв път е съпроводен със спортни занимания като алтернатива на ниската физическа активност. С помощта на българските федерации по бадминтон, баскетбол, волейбол, канадска борба, тенис на маса, джу джицу, йога децата участваха в различни спортни състезания и получиха информация за отделните спортове от големи и изявени наши спортисти и треньори Георги Глушков, Нораир Нурикян, Любомир Амиорков, Росен Барчовски, Вероника Бонкова, Пюзант Касабян – председател на Българската федерация по бадминтон.

Официални гости на събитието бяха Н. Пр. Юдит Ланг – посланик на Унгария в България, представители на посолството на Германия, Милена Дамянова – заместник-министър на образованието, младежта и науката, Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия, Каролина Зографова, началник на кабинета на министър Свилен Нейков.

Известните телевизионни водещи Ути Бъчваров, Витомир Саръиванов, Аделина Радева, Георги Любенов, Даниела Владимирова и първокласни готвачи приготвиха заедно с децата здравословно и балансирано меню.