Президентът на Локомотив Сф Николай Гигов присъства на днешната тренировка на своя отбор и разговаря със своите футболисти. На отбора му предстои тежка финална серия на есенния полусезон с мачове срещу Литекс и Славия за първенство и с Локо Пд между тях за купата. Босът на „червено-черните“ даде специално интервю за Гонг, в което не звучеше много оптимистично.

- Г-н Гигов, как очаквате да се развият тези мачове за вашия отбор?

- Очаквам да спечелим колкото се може повече от тях. Очаквам най-сетне да направим един добър мач в Ловеч, защото знаете, че там е най-тежкото ни гостуване в традиционен план и дай Боже да счупим каръка. Оттам-нататък очаквам да продължим за купата и после да победим Славия.

- Програма максимум, така ли да го разбираме?

- Програма максимум. Въпросът е, че едно е желанието, а друго са реалностите.

- Сега много се шуми, че Дерек Асамоа може да бъде продаден през зимата. А също и, че не е сигурно дали Динамо Москва ще иска да ви преотстъпи за нов период Цветан Генков. Как стоят нещата с двамата?

- Към този момент двамата са играчи на Локомотив.

ПРИ ДОБРА ОФЕРТА ДЕРЕК АСАМОА, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ПРОДАДЕН

- Той е при нас от две години, ние сме доволни от него, а уговорката ни е да бъде пуснат в чужбина при добра оферта. Относно Генков, ще направим всичко възможно да го задържим. Все пак, знаете, че той е собственост на Динамо Москва и условията ги диктуват те. Ние можем единствено и само да ги питаме и да помолим. Нищо повече. Смятам, че ще се преборим в тази ситуация, но засега нямаме решение на този въпрос.

- От Русия идват информации, според които от Динамо Москва искали да го преотстъпят на втородивизионен руски клуб, за да го наблюдават по-отблизо. Така ли е?

- Да, така е. Само, че това зависи и от Генков. Няма как той да бъде преотстъпен в отбор, в който не желае да играе. Аз мисля, че Генков се чувства много добре в България и по-точно в нашия отбор. Пак ви казвам, тук става дума за разговори между нас и клуба, между Генков и клуба. Мисля, че можем да намерим някакво положително решение поне за втория полусезон.

- Цялата ни държава е в лошо състояние. Как се справяте в тези тежки времена?

- Справяме се доста тежко. Ситуацията е тежка във всички клубове. Така е в софийските, да не говорим за провинциалните, но в този период трябва да стискаме зъби и да оцелеем.

АКО НИЕ НЕ ОЦЕЛЕЕМ, ПРОСТО ТРЯБВА ДА ЗАКРИЕМ КЛУБОВЕТЕ

- А закрием ли клубовете, трябва да закрием и футбола. Виждате, че хора, които да дават пари за футбола, вече няма. То не е имало никога в такива пропорции, но вече виждате, че поизчезнаха и рекламите. Така в повечето клубове, включително и в нашия, излязоха доста пари, които формираха бюджетите. А това не може да не се отрази на редовността на плащанията, на заплатите. Това е част от икономиката.

- Ви сте член на Изпълкома, известен бизнесмен. Кога ще се оправи като цяло нашата страна, а оттам и футболът?

- Футболът е отражение на икономиката. Футболът е една игра, но тя е част от лицето на икономиката на държавата. Знаете, че сега държавата е в криза, икономиката е в криза, оттам и футболът влиза в криза, няма какво да се заблуждаваме. За мен

ТОВА, КОЕТО НАПРАВИХА ЛЕВСКИ И ЦСКА С ТЕЗИ БЮДЖЕТИ В ЕВРОПА, СИ Е ЕДНО ГЕРОЙСТВО

- Знаете, че един играч на тези клубове, които ни гостуват в Европа, струва колкото бюджетът на един такъв клуб.

- На колко възлизат бюджетите на нашите основни клубове, най-общо казано?

- За силните между 3 и 5 милиона лева. За другите – 1 милион, най-много 1 300 000 лева.

- Това е направо троха в сравнение със западноевропейските клубове...

- Това е заплатата на един играч в Турция за 6 месеца.

- Как се справяте тогава с конкуренцията в Европа?

- Виждате, че се справяме. Пак ви казвам – това, което направиха нашите два клуба в европейските турнири, е едно геройство, просто е невероятно.

- Не звучите много оптимистично. Има ли опасност след Нова година някои от нашите отбори да се откажат от първенството?

- Има голяма опасност доста клубове да се откажат. Сега те взимат някакъв екзистенц-минимум от телевизията. В момента, в който тези пари изчезнат или се намалят, ситуацията попада под критичната точка. Тогава, казано на спортен език, много от клубовете може да хвърлят кърпата. Но аз съм дълбоко убеден, че това няма да се случи, защото

ТОВА ЩЕ БЪДЕ КАТАСТРОФА ЗА ВСИЧКИ

- При това положение единственият приход могат да бъдат трансферите, нали?

- Нямайте съмнение в това. Играчите, които имат някаква цена, ще бъдат продадени от клубовете. Без значение дали сме ние, дали става дума за друг софийски отбор или за провинциален – играчите ще бъдат незабавно трансферирани.

- Тоест, малкото звезди на българския футбол след Нова година могат да се окажат някъде на Запад или на Изток?

- О, категорично!

ВОДЕЩИТЕ ИГРАЧИ В БЪЛГАРСКИТЕ КЛУБОВЕ МИСЛЯ, ЧЕ ВЪВ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ШАМПИОНАТА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ С ДРУГИ ЦВЕТОВЕ.

- Какво ще гледаме тогава по българските терени?

- Аз не мисля, че ние имаме лоши играчи. България винаги е раждала добри футболисти. Въпросът е, че качеството няма как да се повдигне при това текучество и това е нормално.

- Конкретно за вашия клуб, ако примерно Асамоа бъде продаден, това ще осигури ли бюджета ви?

- Разбира се, ще ни осигури пари, които са важни за нас. Няма какво да крия, когато става дума за пари и когато за нашите условия те не са малко, е нормално да ги вземем. Защото след това ще останем и без тях.

- А имате ли готовност да вземете друг футболист на неговото място, други играчи?

- Ние готовност имаме. Въпросът е, че може да е малко под нивото на Асамоа и как ще пасне на отбора. На Асамоа също му беше трудно в началото, но после стана един от най-добрите играчи в шампионата, но това изисква време. Това текучество ще се отрази недобре на всички клубове.

- Как възприемат футболистите, не само от вашия отбор, всичко това, което е като обстановка. Финансиране и така нататък?

- Тежко им е. Те също поемат ударите на кризата, няма какво да се заблуждаваме. Забавянето на заплатите, на траншовете и на тях им се отразява, но стискат зъби и си ги взимат. Аз съм 17 години във футбола. Винаги са си ги взимали. Кога по-късно, кога по-рано, кога навреме, но си ги взимат.

- Кажете нещо оптимистично за край на интервюто?

- Дай Боже, следващата година да е малко по-добра и българският футбол да мине поне половин стъпка напред. Иначе нищо добро не ни чака. Можем да останем с три отбора в евротурнирите, което ще е катастрофа за всички ни.

- Лотар Матеус помага ли за това да направим тази половин стъпка?

- Лотар Матеус е сериозно име в световния футбол и голям авторитет. Дано да му тръгне и да изведе националния отбор на по-високо ниво. Знаете, че когато националният ни отбор се представя добре и цените на нашите играчи са много по-високи. Националният отбор е лицето на футбола. На този етап Матеус е една добра стъпка, въпреки че знаете, аз бях за български треньор. Дано му провърви.