Голям скандал се вихри в добиващия все по-голяма популярност женски футбол. В Африка се появиха обвинения, че мъже са участвали в женския турнир за купата на континента.

Обвиненията са към тима на Екваториална Гвинея, който е носител на купата за 2008-а. Преди седмица отборът отново достигна до финала на турнира, който този път загуби с 2:4 от Нигерия.

Веднага след мача, треньорът на нигерийките Еучария Уче заяви: „Както и през 2008-а, за Екваториална Гвинея играха най-малко двама мъже! Африканската федерация трябва незабавно да се намеси!”.

Уче е притеснен, че ако сега не се вземат мерки, това ще стане в Германия на предстоящото световно първенство през 2011-а, което ще се отрази негативно на реномето на африканския футбол.

Три са футболистките със съмнение за техния пол – сестрите Салимата и Билигуиса Симпоре, както и голмайсторката Геновева Ананмо. Освен Нигерия, Южна Африка и Гана също са подали жалба до Африканската футболна федерация.

„Трябва просто да имаш физически контакт с тях на терена, за да знаеш, че са мъже”, коментира ганайката Диана Амкомах.

Една от заподозрените – Ананмо играе в Бундеслигата за Йена, където е отбелязала 30 гола в 43 мача. От клуба обаче категорично отрекоха обвиненията: „Чухме за тези обвинения. Аз лично ги намирам напълно абсурдни. Разбира се, че Геновева е жена и ние сме щастливи, че тя играе за нас”, заяви директорът Маркус Етцел.

Самата Ананмо коментира: „Още през 2006-а и 2008-а се появиха тези обвинения. Тогава си направих тестове, въпреки че ги намирам за оскърбителни. Има такива обвинения, защото съм бърза и силна. Но аз знам, че мога да съм такава и като жена!”