Международният гросмайстор Антоанета Стефанова се класира за втория кръг на световното първенство по шахмат за жени, което се провежда в турския град Антакия.

В минимача от първия кръг Антоанета Стефанова, която е бивша световна и бивша европейска шампионка за жени, победи Ингрид Алиага Фернандес /Перу/ с 2:0 точки. Днес Стефанова спечели с белите фигури и втората партия от минимача с Ингрид Алиага Фернандес, а вчера я победи в първата партия с черните фигури.

Във втория кръг Антоанета Стефанова ще играе с победителката от минимача между Ана Ушерина /Украйна/ и Хуан Цян /Китай/. След първите две партии по класически шахмат резултатът между Ушерина и Цян е равен - 1:1 точки, и съгласно регламента впонеделник, двете ще излъчат победителката в тайбрека. И двете парти по класически шахмат между Ушерина и Цян завършиха с ремита.

Световното първенство по шахмат за жени се провежда по т.нар. „нокаут-система” - минимачове от две партии по класически шахмат. При равенство - 1:1 точки, се играе тай-брек - партии по ускорен шахмат и ако се наложи по блиц до излъчване на победителя.