Тази събота ски-сезонът в Банско ще бъде открит отново по пищен начин. Осем легенди, олимпийски и световни шампиони ще премерят сили в паралелен слалом. Петър Попангелов ще премери сили с Марк Жирардели, Мария Вализер, Михаел фон Грюниген, Андреас Венцел, Йозеф Щробъл, Михаел Файт и Люк Алфан, който пък пред 2006 година спечели като автомобилен пилот рали “Дакар“. Звездното спускане ще стартира в 12 часа на пистата “Алберто Томба”. Преди това ще има снежен оф-роуд, а след слалома на Бърдеришката поляна концерт на детска група "БОН БОН" и Румънеца и Енчев.

В 17.30 часа от начална станция на кабинковия лифт ще стартира факелно шествие, половин час по-късно ски-сезон 2010/2011 ще бъде официално открит, а градът ще получи наградата "Банско - зимна столица на Балканите".

За вечерта са предвидени ефектна огнена феерия от фойерверки и благотворителен търг. Уникални скиорски вещи, дадени безвъзмездно от тазгодишните гост-звезди, ще бъдат предоставени за наддаване, а със събраните средства организаторите ще дарят един незабравим ден в планината на деца от 10 социални дома.

Още от петък организаторите са подготвили много изненади, а има и планирана дискусия “Презастроено ли е Банско?”.

И за да бъде празникът не един, а три дни, в неделя на градския площад ще има спектакъл "Балканска зимна фиеста", а църквите и музеите ще работят безплатно.

На пресконференция преди началото на ски-сезона маркетинг директорът на "Юлен АД" Иван Обрейков сподели, че 13 милиона евро са вложени тази година за обновяването на Банско. “Подменени са два лифта - един 6-седалков и изгорелият 4-седалков. Имаме нови 45 уреда за изкуствен сняг, с което общият брой е 230. Само чакаме студа. Ще има нова дежурна каса, която ще работа до 23 часа, направили сме транспортен коридор с 10 автобуса до Бърдеришката поляна. Цените на еднодневните карти остават непроменени - от 11 до 27 декември по 50 лева, а от 27 декември до 30 март - 55 лева. Сезонната карта е 980 лева, като тя предлага правото да не се чака ред на кабинковия лифт.

Българската легенда Петър Попангелов сподели: „Дано пистата бъде перфектна защото за 11-ти декември при нас ще дойдат олимпийски и световни шампиони. надявам се и сезонът да е добър!”