Шампионът в Балканската лига Левски записа нова победа в група А на турнира. „Сините” постигнаха труден успех срещу КК Улцин в Черна гора след силно второ полувреме. Домакините започнаха срещата добре, но Левски показа класата си и след като беше по-добрият тим през втората половина на мача, се поздрави с победата със 75-70. Тя е четвърта за отбора, който има само едно поражение в надпреварата за сезона, а черногорският тим е с актив от един успех и 4 загуби, съобщава bgbasket.com.

Срещата започна с доста грешки на двата отбора. Това най-вероятно се дължеше на ниската температура в залата и състезателите имаха нужда да загреят. След като тимовете си размениха по един кош, гостите от София записаха 4 поредни точки в актива си, за да поведат с 6-2. КК Улцин обаче бързо реагира и наниза свои 4 точки, изравнявайки резултата. Станислав Славейков вкара тройка за Левски, но домакините записаха 6 поредни точки, излизайки напред при 12-9. До края на първите 10 минути Павел Иванов вкара 4 наказателни удара, а отборът му изоставаше само с 2 точки – 13-15.

В началото на втората четвърт отборите се съживиха и резултатността им се повиши. След размяна на кошове Станислав Славейков доближи Левски само на точка от противника, а след като разликата се запази в следващите атаки, домакините използваха правото си на тайм-аут. След прекъсването Никола Йевтич наниза 3 точки и изведе тима си напред с 27-23. Тогава обаче дойде моментът за обрат на „сините”. Първо те изравниха резултата при 29-29, след което взеха водачеството. До почивката те успяха да се откъснат с 4 точки напред за 41-37. Най-резултатен за Левски до момента беше Златин Георгиев, който имаше 11 точки, а с по 8 бяха Станислав Славейков и Арън Харпър. За КК Улцин пък 8 точки имаше Никола Йевтич, а 7 – Синиша Тепавчевич.

Павел Иванов изведе „сините” с 6 точки напред веднага след подновяването на играта, а след това вкара и тройка, за да направи разликата 9 точки. Ален Джельошевич обаче върна три точки, а отборите продължаваха да извършват доста грешки. Джельошевич наниза втора поредна тройка, която намали разликата само на 3 точки и това принуди Тити Папазов да вземе първия си тайм-аут за второто полувреме. Левски отново поведе с 5 точки в средата на частта, но забивка на Ален Джельошевич и две тройки на Александър Радулович обърнаха резултата при 53-52 в полза на КК Улцин. Малко преди края на третата десетка резултатът беше изравнен при 56-56, а след 4 точки за Левски, последвани от невероятен кош от центъра на Асен Великов, таблото показваше 63-56 след 30 минути игра.

Близо минута след началото на решителната част отборите не отбелязаха точка. Радулович вкара един наказателен удар за домакините, а след това бе отсъдено лично нарушение срещу Асен Великов, който изведе „сините” с 8 точки напред – 65-57. След кош за черногорския тим Арън Харпър наниза тройка, а след това подаде точен пас на Бойко Младенов, който направи разликата двуцифрена за първи път в мача при 70-59 в полза на Левски. Отборите не вкараха нито точка през следващите 3 минути, а резултатът се запази. Два поредни коша за КК Улцин намалиха разликата на 7 точки при минута и 20 секунди до края на мача и Константин Папазов взе тайм-аут. Харпър наниза тройка в следващата атака и окончателно сложи край на спора. Малко след това обаче той сгреши и хвана състезател на домакините за крака, което предизвика отсъждането на неспортсменско нарушение, а след това и на дисквалификация на американеца. До края на срещата КК Улцин намали изоставането си на 5 точки, а крайният резултат е 75-70 в полза на Левски.

Арън Харпър беше най-резултатен за победителите със своите 21 точки, към които добави и 4 борби. Павел Иванов се включи с 12 точки, а Златин Георгиев – с 11. По 8 точки пък добавиха капитанът Стефан Георгиев, Станислав Славейков и Гьорги Чековски (6 борби).

За КК Улцин Александър Радулович завърши с 14 точки и 8 борби. Ален Джельошевич се включи с 12 точки и 7 овладени топки, а Никола Йевтич се отчете с 10 точки и 6 овладени борби.

Следващият кръг от програмата на Балканската лига е през 2011 година. На 11-и януари (вторник) Левски ще гостува на Светлост Брод, а на следващия ден КК Улцин отново ще бъде домакин, този път на Зрински Мостар.