Петър Ценков - първият българин, който участва и завърши най-тежкото офроуд състезание - Дакар 2011, ще участва със свой тим в изданието Дакар 2012 – съобщиха днес на пресконференция организаторите от новосформирания спортен клуб РалиРейд.БГ.

Събитието бе по повод официалното представяне на отбора. Нашето участие ще включва 2-ма състезатели с АТВ: Петър Ценков и Младен Вачков. Машините са изцяло подготвени от тима в България – за база е използван моделът на Кан-Ам - Ренегад.

„Новостите за състезанието са много, но най-важните от тях са: освен Чили и Аржентина, Дакар 2012 ще включва и трета страна - Перу; 34 –то, поредно издание и 4-то за Южна Америка, ще стартира традиционно на 1 януари 2012 г. в Аржентина, но от курорта Мар дел Плата. Самият маршрут ще е по-труден, като ще мине през тежките перуански дюни” – уточни Ценков. Той допълни, че от вчера, 16 май, започна регистрацията на участниците, която ще продължи два месеца.

Българското участие в Рали Дакар 2012 също предвижда много новости – за пръв път ще участваме със самостоятелен Български отбор. Спортен клуб РалиРейд.БГ ще осигурява пълна техническа, логистична, и информационна поддръжка на състезателите, a Реал спорт поема маркетинговото обслужване. Екипът на РалиРийд.БГ ще се ръководен от тим менижъра – Събин Коларов. Двама първокласни механици ще отговарят за техниката. Вече е осигурен специален асистентски камион, Мерцедес 6х6 – собственост на клуба.

Организаторите на пресконференцията осигуриха възможност за първи път да бъде разгледано в автентичен вид и АТВ-то и състезателният екип на Петър Ценков от рали Дакар 2011 – очаквана мечта на всички фенове.