Националният отбор на България записа една от най-срамните си загуби в историята. Възпитаниците на Лотар Матеус загубиха с 0:1 от сборния тим на Корсика, а единственото успокоение идва от факта, че все пак става дума за контролен мач. Двубоят се игра на стадион „Франсоа Коти” в Аячо и бе генерална репетиция на „трикольорите” преди европейската квалификация срещу Черна гора в събота.

Освен с резултата, мачът ще се запомни и с официалния дебют на бразилската звезда на ЦСКА Маркиньос, който преди броени дни получи български паспорт и веднага попадна в сметките на Матеус. Халфът се появи в игра през втората част, когато замени Чавдар Янков. Германският наставник на България заложи на две изцяло различни единайсеторки през двете полувремена на мача.

Въпреки лошото време 6 хиляди души гледаха контролата на стадион "Франсоа Коти".

В първите 20 минути двата отбора не създадоха никакви опасности пред вратите, като с по един далечен удар се отчетоха Жан-Жак Мандриши и Мартин Петров.

След половин час игра домакините натиснаха нашите, но не успяха да пратят топката в мрежата на Михайлов. Единствено красиво воле от въздуха на Мандриши се спря зад българския вратар, но попадението беше отменено заради засада. Малко преди да изтече първото полувреме нашите отговориха с далечен изстрел на капитана Стилиян Петров, който не беше проблем за вратаря на Валансиен и корсиканската селекция Никола Пенето.

В началото на второто полувреме местните медии отбелязват, че и двата отбора са наложили фалшив ритъм, но единственото чисто положение било пред Димитър Макриев.

Преминалият преди няколко седмици от Ашдод в руския Криля Советов нападател не успя с глава да натисне топката в мрежата.

Корсика поведе в резултата с 1:0 в 62-ата минута с попадение на Йоан Кавали, който засече пробив и пас от дясното крило на Паскал Беранже от Нанси.

До края на мача българите натиснаха, но ударите на Николай Димитров, Иван Стоянов и Макриев не бяха проблем за вратаря Пенето или пък излязоха в аут. За да запази резултата треньорът на домакините Жан-Мишел Кавали пусна двама нови футболисти накрая, включително и вратарят Жан-Луи Лека.

България (1-во полувреме):

Николай Михайлов, Иван Бандаловски, Йордан Милиев, Иван Иванов, Петър Занев, Стилиян Петров (к), Чавдар Янков, Спас Делев, Ивелин Попов, Мартин Петров, Цветан Генков.

България (2-ро полувреме):

Владислав Стоянов, Станислав Манолев, Апостол Попов, Николай Бодуров, Румен Трифонов, Борис Галчев, Маркиньос, Иван Стоянов, Христо Янев, Николай Димитров, Димитър Макриев.