Футболистите на Литекс са силно респектирани от Хамбургер, но не изпитват страх от германския отбор, това заяви пред Гонг старши треньорът на ловчанлии Ферарио Спасов. „Оранжевите” приемат възпитаниците на Ххууб Стевенс в мач от първия кръг на турнира за Купата на УЕФА във вторник от 19 часа на Градския стадион в града на Покрития мост.

Наставникът на Литекс разкри, че настроението в тима е мрачно след нулевото равенство със Спартак във Варна, но няма никаква връзка между предстоящия мач и изминалия в морската ни столица. „По-слабо не можем да играем от това, което показахме във Варна. Ако тази втора плесница, която получаваме във второто си гостуване, не ни стресне, ще бъде доста жалко. Възможностите на всички момчета са много големи и не ми е приятно да ги гледам в такова състояние, в каквото бяха в мача в петък. Хамбургер обаче е голям дразнител и ние ще изглеждаме по съвсем друг начин”, категоричен бе Феро.

Съперникът на ловчанлии пък записа загуба в Бундеслигата вчера. Тимът от пристанищния град падна с 1:2 от Айнтрахт във Франкфурт. „Няма загуба, която да не оказва влияние. Това е така, независимо от класата на въпросния клуб. Германският тим има много национални състезатели, а времето за възстановяване не е достатъчно”, обясни треньорът на Литекс.

„Ивелин го съхранихме, той игра 30 минути срещу Спартак. Той е млад, а аз мисля, че на тези години няма нужда от толкова много време да си възвърне оптималната форма. Правим всичко възможно той да се възстанови, защото е много важен за нас. Роберт тренира наравно с останалите, големи са шансовете и той да играе в мача. Трябва обаче да изчакаме тези две тренировки, които предстоят”, разкри Ферарио Спасов. Той добави, че интересът за този мач е огромен. „Стадионът ще бъде пълен, като никога досега. Имаме нужда от подкрепата на феновете, защото ни предстои тежък двубой”, заяви наставникът.

„Не се страхуваме от Хамбургер. Все пак не сме новаци в евротурните, имаме над 40 срещи. Респект е нормално да има, но страх – не. Няма да коментирам слабите страни на германците. Това ще запазя за разбора и за тренировките, по време на които ще се подготвяме специално за тази среща. Силните им страни са повече, естествено. Тяхната класа е респектираща. Опасни са, когато пресират, когато преливат в отделните линии, бързо изнасят топката и имат много футболисти пред вратата на противника. Това са неща, които са част от съвременния футбол и ако не се съобразим с тях, ще изпитаме сериозни трудности”, коментира Феро.

Треньорът на Литекс остава реалист: „Ако успеем да отстраним Хамбургер, това няма да бъде закономерност, ами щастливо стечение на обстоятелствата, както е при повече успехи в българския футбол”.

„Съперникът ни в УЕФА играе всяка седмица срещу силен отбор, изправял се е срещу много европейски грандове. Ние сме далече от това, което Хамбургер има в своята история. Това обаче не означава, че нямаме своите шансове. При една добра настройка и добра тактическа дисциплина, се надявам, че можем да постигнем добър резултат в първия мач. Естествено, фаворит е противникът ни. Колкото и процента да имаме ние, ще ги използваме, за да зарадваме хората с една добра игра и ако може с добър резултат”, обясни Спасов.

Треньорът на „оранжевите” смята, че разполага с добри футболисти, които могат да играят в големите европейски първенства. „Твърде рано е обаче. Мисля, че прекалено много шум се вдигна, което е нормално, защото момчетата ми играят наистина добре. Това обаче е опасно за страна като България. Именно поради тази причина не се представяме равномерно във вътрешното първенство. Играчите трябва да извървят много дълъг път, за да могат не само да преминат в добър клуб, но и да играят там”, каза Феро.

Спасов сподели, че мечтае да бъде треньор на Байерн Мюнхен. „Няма наставник, който да не мечтае за кариера в Германия. Единственият отбор, на който съм фен в Бундеслигата е Байерн. Изкарах доста дълъг стаж при Отмар Хитцфелд и помощникът му Михаел Хенке. Силно е като позиция, но е единственият отбор, който харесвам в Германия”, завърши треньорът на Литекс.